Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megépült a világ legkisebb háza

2018.07.27. 09:04

Igen népszerűek mostanában az apró, energiatakarékos és olcsó házak. A kategóriában alighanem új rekorder született, mert egy kutatócsoport elkészítette a világ legkisebb házát. Az egyetlen akadálya, hogy szabad szemmel nem, csak mikroszkóp alatt látható, és legfeljebb egy mikroba költözhetne bele. Egy szingli mikroba.

A kutatók apró, szilícium-oxid membránokból építették meg a házat. Az alkotóelemeket elektronmikroszkóp segítségével faragták, formálták és szerelték össze. A végleges épület 15 mikrométer magas – vagyis alig magasabb egy századmilliméternél.

Hogy ennek mi értelme volt?

  1. Meg tudták csinálni.
  2. Ha kisebb amőbáknak van kedvük beköltözni, megtehetik - legalábbis a mérettáblázatuk erről árulkodik.
  3. Ha vírusok lesznek a bérlők, ők még jobban járnak, mert a kisebbfajták alig 0,2 mikrométeresek, szóval ők akár bált is rendezhetnek benne.

A kutatók szerint az általuk alkalmazott technológia más területeken is használható lehet. A módszerrel mikroméretű elektromos alkatrészeket lehet tervezni; például a szervezetbe juttatható parányi szenzorokat és nanoantennákat.

(Popular Mechanics)