18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meglepő eredményekre jutott egy tanulmány a szexuálisan bántalmazott nők vére alapján

2023.09.02. 13:23
Egy új németországi tanulmány arról számolt be, hogy a gyermekkori szexuális bántalmazást túlélő nők vérében általában magasabb a ghrelinszint. A súlyos érzelmi elhanyagolást átélt nők vérében szintén magasabb volt a ghrelinszint, mint azokéban, akik nem éltek át ilyet.

A Translational Psychiatry című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a gyermekkori szexuális bántalmazást átélt nők vérében magasabb a ghrelinhormon szintje – írja a PsyPost.

A ghrelin elsősorban a gyomorban és a vékonybélben termelődik. Alapvető szerepet játszik az étvágy és az éhség szabályozásában. A ghrelin szintje jellemzően étkezések előtt emelkedik, jelezve az agynak, hogy a szervezetnek táplálékra van szüksége. Ez a hormon serkenti a növekedési hormon felszabadulását is.

A ghrelin szintje azonban akkor is megemelkedik, ha a szervezet stressznek van kitéve.

Állatokon végzett vizsgálatok a ghrelin megnövekedett szintjét mutatták a vérben, amikor az állatok akut és krónikus stressznek voltak kitéve. Egy serdülőkön végzett vizsgálat arról számolt be, hogy a vérben a ghrelin emelkedett szintje még jóval a stresszes élmény átélése után is megmaradt.

Egy másik, anorexiás betegeken végzett vizsgálat a megnövekedett ghrelinszint és a gyermekkori traumatizáció közötti kapcsolatról számolt be.

Több más vizsgálat is olyan eredményeket hozott, amelyek arra utalnak, hogy kapcsolat lehet a ghrelinszint és a gyermekkori trauma között.

A most megjelent tanulmány szerzői a ghrelinszint és a gyermekkori trauma közötti összefüggést akarták megvizsgálni az általános népességből vett nagy mintán. Feltételezték, hogy az intenzívebb gyermekkori traumaélményekkel rendelkező egyéneknek felnőttként magasabb lesz a ghrelinszintjük.

Az elemzéshez a kutatók 1086 résztvevő adatait használták fel. A ghrelin- és kortizolmérések a résztvevők vérmintáiból származtak.

A résztvevők mintegy 32 százaléka számolt be arról, hogy gyermekkori traumát élt át.

A kísérleti személyek 7,5 százaléka érzelmi elhanyagolásról, 8 százaléka fizikai bántalmazásról, 7 százaléka érzelmi bántalmazásról, 5,5 százaléka szexuális bántalmazásról, 19 százaléka pedig fizikai elhanyagolásról számolt be. A résztvevők 68 százaléka gyermekkorában semmilyen típusú traumát nem élt át.

Összességében a gyermekkori traumák (függetlenül azok típusától) nem jártak együtt magasabb ghrelinszintekkel. A nemek szerinti elemzés azonban azt mutatta, hogy a gyermekkori súlyos érzelmi elhanyagolásról beszámoló nőknél általában magasabb volt a ghrelinszint.

Ebben a vizsgálatban kimutattuk, hogy a gyermekkori szexuális bántalmazás pozitívan összefügg a ghrelin szintjével a teljes mintában a nőknél, de a férfiaknál nem. A súlyos érzelmi elhanyagolást átélt nőknél magasabb volt a ghrelinszint, mint azoknál, akik nem tapasztaltak ilyen elhanyagolást

– állapították meg a tanulmány szerzői.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.