Hogyan éljünk az ADHD által nyújtott áldásokkal?

ADHD.png
2023.09.25. 19:52
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHD) már sok minden a köztudatba került, bár többen még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mi is zajlik az ADHD-s gyerekek és felnőttek cikázó agyában. Ebben a cikkben ezt mutatjuk be testközelből.

Az ADHD nem betegség vagy fogyatékosság, tulajdonosa „csupán” nem a neurotipikusok (NT), azaz a társadalom nagy többségének átlagos agyi berendezkedésével rendelkezők, hanem neurodivergensek (ND) közé tartozik. ND-nek mondhatók az diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, autista spektrumzavarral és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élők. Ez fizikai, működés- és viselkedésbeli eltéréseket jelent. A lakosság nem elhanyagolható része, mintegy 5 százaléka ilyen ND-személy, akiknek egy része ADHD-val él.

Ők nem olyan módon érzékelik a világot és nem úgy reagálnak arra, ahogy a nagy többség.

Az ADHD-sok másképpen vannak bedrótozva, ami azt jelenti, hogy az átlagos emberhez képest másképpen működnek a koncentrációs, elköteleződési, tervezési, szervezési, impulzuskontroll- és érzelemkifejezési képességeik. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy mindezekből az ADHD-soknak többlete van, nem pedig hiánya.

Az ADHD nehézséget okoz a figyelem fenntartásában, az energiaszint kezelésében és az impulzusok kontrollálásában. Az ADHD korlátozhatja a tanulási vagy munkaképességet, és stresszhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Néhány ADHD-s embernek az is nehézséget okoz, hogy nyugodtan üljön. Gyorsan cselekedhetnek impulzusok hatására, és könnyen elterelődhet a figyelmük.

Az ADHD-val születettek világról alkotott képe és felfogása merőben eltér az átlagostól, és emiatt a környezetükre is máshogyan reagálnak. Ezáltal megítélésük és a világban elfoglalt helyük sem szokványos. Körükben a fejlődési eltérésekből fakadóan kiemelkedően magas a tehetséges művészek, vezetők, kutatók, tudósok és egyéb tehetségek aránya.

Az ADHD-val élő embereket a megszokottól eltérő látásmódja képessé teszi arra, hogy nem szokványos módszerekkel az átlagoshoz képest átfogóbb képet alkossanak a világról, és ezáltal megoldásokat nyújtsanak a társadalom számára. Ez mindenképpen tehetségnek értékelendő. Az eltérő látás- és működésmódhoz való hozzáállás persze a társadalom részéről sokszor ellenállást szül, és különböző bélyegekkel látja el az ADHD-sokat, ami aztán az eleve tanulási és beilleszkedési nehézségekkel küzdőket még jobban elidegeníti, a társadalom számára pedig elvesznek ezek a tehetségek.

Amikor egy embert ADHD-val diagnosztizálnak, nehéz elhinnie, hogy az ezzel az állapottal való együttélésnek vannak előnyei.

Az ADHD-s emberek hihetetlen képességekkel is rendelkezhetnek, például másoknál kreatívabbak és optimistábbak lehetnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. Valójában sokan ezeket a képességeket ma már „ADHD szuperképességként” emlegetik.

Az ADHD-vel kapcsolatos előnyök és erősségek többrétűek lehetnek, érdemes ezeket megismerni és hasznosítani az ADHD-val élőknek, és a velük kapcsolatban álló embereknek.

Melyek ezek a tulajdonságok és képességek, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni ezekből?

Hiperfókusz

A hiperfókuszálás egy olyan állapot, amikor az ADHD-s egyén órákon keresztül képes egy feladatra koncentrálni, lényegében mindent kizárva maga körül. Ez gyakran akkor fordul elő, ha az egyén olyan munkát végez, amelyet élvez és érdekesnek talál.

A hiperfókuszálás során az illető javíthatja a teljesítményét, vagyis még hatékonyabban dolgozik. Ez a folyamat lehetővé teszi számára, hogy mindenféle zavaró tényező nélkül végezzen el egy feladatot, az eredmény pedig gyakran kiváló minőségű.

Rugalmasság

Az ADHD-val való együttélés számos kihívással jár, amelyekkel az ADHD-soknak napról napra meg kell küzdeniük. Ezek a nehézségek azt jelentik, hogy az ADHD-s egyéneknek nap mint nap komoly viszontagságokkal kell szembenézniük.

Az ilyen akadályok megtapasztalása és ezek leküzdése azt jelenti, hogy az ADHD-s emberek képesek magukban rugalmasságot kialakítani, mert gyakrabban van részük problémákban, mint másoknak. Bár ez kétélű fegyvernek tűnhet, az akadályok és kihívások leküzdése és a rugalmasság ilyen módon történő kiépítése erős jellemet eredményezhet, és sok esetben előnyösnek bizonyulhat.

Egy tanulmány rávilágít arra, hogy az ADHD-s embereknek állandó önkontrollal kell rendelkezniük. Vigyázniuk kell, hogy ne legyenek túlstimuláltak vagy ne unatkozzanak, meg kell találniuk azt az egyensúlyt a kettő között, ami nagyobb önismerethez és ezáltal nagyobb rugalmassághoz vezet. Ez egyfajta megküzdési stratégia, mely lehetővé teszi az ADHD-sok számára a sikerek elérését.

Kreativitás

Az ADHD-sok gyakran rendkívül kreatívak, különösen, ha célorientált feladatot kapnak. Az ADHD-val élők másoktól eltérő probléma-megközelítésük, merőben más nézőpontjuk révén nagyszerű problémamegoldókká válhatnak. Az ADHD-sok gyakran gondolkodnak szokatlan megoldásokon, mivel másképp látják a világot.

Szociális készségek és emberség

Az ADHD-s emberek gyakran nagyszerű társalgók. Ez a képesség különösen azokra jellemző, akiknél inkább az ADHD figyelemhiányos tulajdonsága domináns.

Az ADHD-sok gyakran rendelkeznek jó kommunikációs készségekkel, a legtöbb helyzetben képesek érdekes beszélgetést kezdeményezni. Egy tanulmány kiemeli, hogy az ADHD-s emberek magasabb szintű szociális intelligenciával, humorral és az érzelmek felismerésével, vagyis empátiával rendelkezhetnek. A tanulmány résztvevői pozitívabb mentális megközelítéssel és kedvezőbb fogadtatással rendelkeztek az átlagnál, és ezáltal sikeresebben funkcionáltak a társadalomban.

Spontaneitás és bátorság

Sokan élvezik az előre meg nem tervezett pillanatokat és kalandokat, amelyek érdekessé teszik az életet. Az ADHD-s emberek ezen a területen kiemelkednek.

Impulzív természetük alkalmas a spontán tevékenységek végzéséhez, amelyek gyakran kellemes és maradandó emlékeket hagynak maguk után. Az ADHD-s személyek nem félnek attól, hogy azt tegyék, amit pillanatnyilag élveznek, anélkül, hogy hosszú távú következményekkel foglalkoznának, vagy túlgondolnák a helyzeteket.

Ez a spontaneitás gyakran arra készteti az ADHD-s egyéneket, hogy keressék az izgalmakat és a kalandokat, és a spontaneitásból nyert merészségükkel még nagyobb bátorságra tegyenek szert.

Magas energiaszint

Az ADHD egyik meghatározó aspektusa a hiperaktivitás. Bár a legtöbb ember negatívan gondol erre az osztálytársak vagy a munkatársak megzavarása szempontjából, a hiperaktivitás azt jelenti, hogy az ADHD-sok kiválóan sportolnak és végeznek más fizikai tevékenységeket. Rengeteg energiát tudnak koncentrálni és felhasználni, és jól érzik magukat egy olyan környezetben, ahol a mozgás előnyös és ösztönző. Ez számos pozitív hatással lehet az illető életére.

Érdemes tehát élni az ADHD előnyeivel, és ezen keresztül hasznossá tenni az azzal élőket a társadalom számára.

A cikk szerzője ADHD-val élő személy.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM