
További Tudomány cikkek
-
A legújabb kutatás szerint közvetlen kapcsolat van a légszennyezés és a csökkenő születésszám között
- Az elnyomott érzelmek pusztító fegyverként szántják fel a női testet
- Az anya egészsége forog kockán, ha nem jókor szül
- Lassan, de biztosan bezöldül a világ legnagyobb tava
- Öt M-osztályú napkitörést regisztráltak, mágneses viharok jöhetnek
Bár évtizedekig az volt a mondás, hogy egy kis alkohol még jót is tesz, azonban több mint 40 évnyi kutatás új elemzésével kiderült, hogy ennek épp az ellenkezője igaz – írta meg még tavasszal a The New York Times. A nőknél már napi 25 gramm alkohol is a korai halálozás kockázatához vezethet, ami kevesebb mint három deciliter bor. A férfiaknál a kockázat jelentősen megnő napi 45 gramm alkohol esetén.
Ha a teljes tiltást el is vetjük, mert néha kell az a felhőtlen jókedv, akkor is indokolt egyfajta szigorú korlátozás. Hiába egészséges ugyanis a vörösbor, mert a benne található antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, olyan keveset szabad csak inni naponta, hogy annyiért nem érdemes összepiszkolni a poharat sem.

Közismert, hogy az alkohol hizlal, ezért a dietetikusok szerint ha fogyni szeretnénk, nagyon oda kell figyelni a fogyasztására, mert grammonként 7 kalóriát tartalmaz. Ráadásul sok alkoholos ital hozzáadott édesítőszerben és cukorban is bővelkedik. Az alkohol lelassítja a zsír anyagcseréjét, elősegíti a zsírraktározást, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A komolyabb ivást követő másnaposság befolyásolja az alvás minőségét, a testmozgás (elpuskázott) lehetőségét és az egészséges ételek fogyasztását is.
A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a májrák kockázatát, ráadásul az alkohol lebomlása a szervezetben acetaldehidet termel, ami egy, a DNS-t károsító, és ezért rákra hajlamosító mérgező vegyi anyag. Már az is köztudott, hogy az alkohol a fontos tápanyagok felszívódását is befolyásolja, például a vitaminokét (B, E, C) és ezek alacsony szintje is hajlamosíthat a rákra. Ráadásul növelheti az ösztrogén hormon szintjét, ami a mellrák kockázatával jár.
Bőrgyilkos!
Az alkohol vizelethajtóként kiszáradáshoz vezethet, amit a bőr is érzékel, látszik is rajta a dehidratáltság. Éppen ezért tűnünk egy éjszakai buli után ráncosabbnak és érdesebb bőrűnek, hangsúlyosabbak a vonalaink, a karikáink. A kiszáradás ellen a szervezet fokozza a faggyútermelést, így bőrünket zsírosabbnak érezhetjük.
Az alkohol értágító hatású, ezért tűnik arcunk pirosnak az ivászat közben és után. Nem szép látvány, de egy bizonyos korban még visszafordítható, ha letesszük a poharat. Egy idő után viszont már nagyon nehezen lehet csak regenerálni az alkoholtól megtépázott bőrt.
Napi két pohár sörtől is leépülhet az agy
Már kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása is negatívan hat az agyra.
A kitágult erek gyulladásra hajlamos környezete súlyosbíthatja az ekcéma, rosacea, akné vagy pikkelysömör kockázatát. És ott a kollagénprobléma is, hiszen korunk öregedésgátló slágertermékének tesz keresztbe az alkohol rendszeres fogyasztása azzal, hogy gyulladást okoz a bőrünkben, és ez az állandó gyulladás a kollagén és az elasztán lebomlásához vezethet. Súlyos, mert épp ezek segítik hozzá a bőrt a rugalmasság és a simaság megőrzéséhez. Új adatok szerint az alkohol csökkenti a bőr védekező képességét is az antioxidánsszint apasztásával.
A természetes antioxidánsok védik a bőrt az UV-fény és a szabad gyökök által okozott károsodások ellen. A bőr antioxidánsszintjének csökkenésével az alkohol még érzékenyebbé teheti bőrünket az UV-károsodásokra. A cukros koktélok ráadásul fokozottan károsak, mert az alkohol és a cukor is gyulladást okoz a bőrben.
Úgyhogy a bőr filmjének legrosszabb forgatókönyve szerint egy napsugaras tengerpart bárjában iszogatunk egy cukros-alkohol koktélt cigarettázva és napfényvédő nélkül. Első számú védekezőrétegünk, egyre pirosabb bőrünk ilyenkor sír és kiabál, hogy azonnal hagyjuk abba ezt a romboló tevékenységet.
