Judit
3 °C
7 °C

Génmódosítás duplázza a féreg élettartamát

2002.10.25. 15:07
Egy amerikai kutatócsoport a jelek szerint káros fiziológiai mellékhatások nélkül megkétszerezte egy fonalféreg élettartamát. Ez már korábban is sikerült, de azok a példányok terméketlennek bizonyultak. A mostani beavatkozás kulcsa, hogy a sejtek öregedésével kapcsolatban álló egyik gént csak a megfelelő időben, felnőtt korban blokkolják. A kutatók szerint hasonló módon esetleg nyújtható lenne az emberek élettartama is.
A génnel kapcsolatos korábbi kutatások során a Caenorhabditis elegans fonalféreg csak azon az áron érhetett el hosszabb élettartamot, ha megszűnt a szaporodási képessége. "A gén kiiktatása az állat teljes kifejlődése után azonban úgy tudta növelni az élettartamot, hogy nem volt hatással a szaporodásra" - mondta a New Scientistnek a kutatásokat vezető Cynthia Kenyon, a San Francisco-i California egyetem munkatársa.

A daf-2 néven ismert gén gyümölcslegyek és egerek génkészletében is megtalálható, ezért Cynthia Kenyon úgy véli, esetleg még a humán örökítőanyag is tartalmazhatja. Hasonló módon kezelve a gént esetleg biztonságosan nyújtható lenne az emberek élettartama is, jelentette ki a kutatónő.

Nincs ingyen a hosszú élet

Ezzel szemben Tom Kirkwood, a brit Newcastle egyetem öregedési szakértője arra figyelmeztet, hogy a férgek szaporodási problémáinak megoldása "nem jelenti azt, hogy a hosszú élet hirtelen ingyen rendelkezésre áll. Ennél sokkal bonyolultabb kölcsönhatások léphetnek fel. A termékenység csupán egy, de nem egyetlen eleme a cserének" - jelentette ki.

Evolúciókutatók már korábban megjósolták, hogy az élettartamot nem lehet anélkül megnyújtani, hogy az a szaporodásban ne éreztesse hatását. Cynthia Kenyon 1993-ban fedezte fel, hogy a daf-2 kiiktatásával a fonalféreg két hetes élettartama egy csapásra megduplázódik. Viszont utódai sem lesznek.

Nobel-díjat ért a sejthalál
Az idei orvosi Nobel-díjat is a C. elegans fejlődésével foglalkozó Sydney Brenner és John E. Sulston brit, valamint H. Robert Horovitz amerikai kutató nyerte megosztva.
Mindhárom kutató a Caenorhabditis elegans fonalféreg fejlődését figyelte meg. A mintegy 1 milliméter hosszú féreg mindössze 959 sejtből áll. Az állat fejlődése során a megtermékenyített petesejt osztódni kezd. A C. elegans fejlődése során összesen 1090 sejt keletkezik, ezek közül 131-et pusztít el a programozott sejthalál. Így alakul ki a 959 sejtből álló felnőtt féreg, mely hermafrodita.
Most viszont a kaliforniai kutatócsoport azt mutatta meg, hogy ha a gént 4 napos korban, a felnőtt kor kezdetén változtatják meg, a fonálféreg a szokásosnál kétszer tovább él, és szaporodni is rendesen tud. Ha pedig a gént a féreg kikelése után azonnal kiiktatják, majd a felnőtté válás idején felszabadítják, az állat élettartama nem változik, de késni fog a szaporodásra képes periódus bekövetkezte.

A fonálférgeknél nincs komplikáció

A második kísérlet bizonyította, hogy a daf-2 gén a C. elegans fejlődése és felnőtt élete során felügyeli a szaporodást. Mivel a két szakasz egymástól független, nincs köztük kölcsönhatás, érvelt Cynthia Kenyon.

A Cambridge-i MRC molekuláris biológiai laboratóriumban szintén fonalférgekkel foglalkozó Mario de Bono szerint figyelemreméltóak a felfedezések. "Az eredeti daf-2 mutációk a szaporodási képtelenségüktől eltekintve egészségesek voltak. Ha a termékenység kérdését meg tudjuk oldani, nincs okom azt gondolni, hogy a férgek még további komplikációkkal néznének szembe" - jelentette ki a kutató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?