Nikotinmentes leszokás

2000.07.10. 17:10
A dohányzók átlag 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről, de ez csupán 3%-uknak sikerül pusztán az akaraterejükre támaszkodva, a maradéknak segíthet az új Zyban nevű gyógyszer, ami nikotin nélkül segít leszokni.
Káros
Most könnyebb lesz leszokni
A dohányosok többsége saját bevallása szerint szeretne leszokni szenvedélyéről, de nem tud. Ennek oka, a nikotin (okozta nikotinfüggőség), az orvosi vizsgálatok megállapítása szerint olyan függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin. Erről leszokni igen komoly testi és lelki megterhelést jelent.

A dohányzás során minden egyes szippantással nikotin kerül az agyba, ennek hatására dopamin és noradrenalin szabadul fel. Rendszeres dohányzás mellett a szervezet hozzászokik ehhez az állapothoz és egy esetleges nikotinelvonás ingerlékenységet, szorongást válthat ki. Az eddigi leszokást segítő szerek általában a dohányzással bevitt nikotinmennyiséget pótolták. Ez esetben azonban nem lehet jól kontrollálni a leszokást, hiszen a folyamatos csökkentés is elvonási tüneteket okozott.

A ,,kamucigi"
A dohányzás másik nagy átka a megszokás. Egy-egy dohányos könnyedén le tudna szokni a cigiről, de sajnos a megszokás arra hajtja őket, hogy valamit a szájukhoz, illetve szájukba emeljenek. Léteznek ugyan rágógumik, egyik-másik nikotintartalmú is, de ezek sem helyettesítik a cigarettát kielégítően. Ezt a hiányt töltötte ki a Quit Smoking Company, amely egy ,,kamucigit" hozott forgalomba. A dolog lényege, hogy egy cigaretta méretű, alakú és ízű tárgyat szopogathat a delikvens, amely részben átengedi a levegőt is, így békésen szívogatva a dohányzás tökéletes illúzióját kelti, annak káros mellékhatásai nélkül, sőt meggyújtani sem kell, így aztán többször is felhasználható. Ezáltal nem kell lemondani az ideges szipákolásról, az elégedett pöfékelésről, illetve a kis kényelmetlenségről, amikor az ember cigarettával a kezében veszi fel a telefont. Nincsenek többé összerágott ceruzák, véletlenül lenyelt tollkupakok, a ,,kamucigi" a tökéletes helyettesítő eszköz.
A Glaxo Zyban nevű pirulája azonban nem tartalmaz nikotint, illetve nem a szükséglet pótlását oldja meg. A hatóanyagok a testi reakciókat csökkentik, az elvonási tüneteket szüntetik meg. Mindezek mellet segít helyreállítani a dopamin és noradrenalin kibocsátásának mértékét. A gyógyszer nagy előnye, hogy a leszokni vágyó a Zyban-t nem dohányzás mellet szedheti, és fokozatosan szokhat le, míg a szer segít visszaállítani a test normális működését. Így csökken a lelki nyomás is, ami nem kis mértékben járul hozzá a kúra sikerességéhez.

A gyógyszer segítségével a kezeltek 30% egy éven belül végleg eldobta a cigarettát. Hatékonysága duplája az eddig használt nikotintapaszokénak. Nagy előnye még a szernek, hogy pirula formájában kapható, azaz nincs szükség kényelmetlen felragasztható tapaszokra, amelyek kellemetlenséget okozhatnak mozgás közben.

Persze ez a szer sem jelent önmagában megváltást. Habár könnyebbé teszi a leszokás folyamatát, a páciensnek ettől függetlenül még így is nagy akaraterőre van szüksége ahhoz, hogy leszokhasson. És persze a szernek megvannak a maga mellékhatásai. Általános mellékhatás a szájszárazság, illetve az alvási zavarok, fejfájás. Nem ajánlott továbbá a gyógyszer olyanoknak, akik pszichés zavarokkal küszödnek és valamilyen gyógyszert szednek. Egyéb mellékhatásai pillanatnyilag még nem ismertek.

Nagy előrelépés a gyógyszer elterjedését illetően, hogy a brit egészségügy hivatalosan is törzskönyvezte, államilag támogatottá vált, receptre íratható. Az angol egészségügyön kívül még több ország fontolgatja, hogy támogatja a hagyományos nikotintapaszoknál kétszer hatékonyabb szert.  • Tippek
  • Árfolyam