Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fantomot látott az áramozott agyú nő

2006.09.27. 11:00
Svájci orvosok véletlenül jöttek rá arra, hogy az agynak melyik része produkálja a skizofréneknél tapasztalt "árnyékszemélyiség" tünetet. Szerintük a felfedezés segíthet a téveszmék gyógyításában, más szakértők fenntartásokkal fogadták a hírt.

Nagy meglepetés érte a genfi egyetemi klinika kutatóit, amikor egy 22 éves, epilepsziás nő agyát vizsgálták. A beteget műtétre készítették elő, amelynek során egy szövetrészt távolítottak volna el az agyból (a felnőtt epilepsziások egyharmada csak így gyógyítható).

Az orvosok elektródákat vezettek a páciens agyába, hogy pontosan betájolják a beszédközpontot és a többi olyan területet, amelynek épségben kellett maradnia az operáció során. Ekkor véletlenül elektromosan stimulálták az agy temporoparietális átmenet nevű területét, mire a beteg panaszkodni kezdett, hogy nincs egyedül. A jelenség megismételhetőnek bizonyult.

Baljós árnyék

A páciens, akinek korábban soha nem volt pszichiátriai problémája, úgy érezte, hogy egy fantomszerű árnyalak jelent meg szorosan mellette. Amikor a nő feküdt, maga alatt érezte az árnyat, amikor felült, maga mellett érzékelte a fantomot. Az árnyék pontosan követte a nő mozdulatait, egy kártyákkal végzett teszt során pedig a beteg arról számolt be, hogy a fantom el akarja venni előle a kártyát, és nem akarja, hogy a nő elolvassa azt.

A páciens tudatában volt annak, hogy a jelenséget a stimulus okozza, de az árnyalak mégis nyugtalanította őt. "Ismerjük ezt a tünetet, súlyos pszichiátriai és neurológiai betegek gyakran érzékelnek árnyékszemélyiséget, de idáig nem tudtuk, hogy az agynak melyik része felelős ezért" - nyilatkozta Olaf Blanke, a genfi kutatócsoport vezetője a Nature-nek.

Képünk illusztráció

Átmeneti siker

A temporoparietális átmenet felelős az én-élmény kialakulásáért, az "én" és a "másik" fogalmának elkülönítéséért, valamint segít elképzelni és megérteni az embernek, hol helyezkedik el az őt körülvevő térben. Az orvosok szerint a terület stimulálása megzavarta a pácienst saját testének érzékelésében, és ezt élte meg úgy, hogy árnyalakot látott.

Blanke úgy véli, a felfedezés áttörés lehet a skizofréneknél gyakori paranoia, üldöztetéses és befolyásoltatásos téveszmék megértésében, és önkénteseket keres hasonló vizsgálatokra. Más szakértők nem nyilatkoznak ilyen elhamarkodottan. "A skizofrénia nem egyetlen tünet, hanem egy bonyolult szindróma, amiről még keveset tudunk" - mondta Sabine Bahn, a Cambridge-i Egyetem pszichiátere a Nature-nek. A felmérések szerint minden száz emberből egy skizofrén.