Bionikus műlábakat kapott a kombájnbalesetes macska

2010.06.25. 15:34
Brit orvosmérnökök csúcstechnológiás művégtagokat erősítettek egy macskára. Az állat jól használja a bionikus lábakat.

Az Oscar nevű macska két hátsó lábát egy kombájn csonkolta. Egy surrey-i állatsebész, Noel Fitzpatrick azonban bionikus lábakat operált az állatra, és úgy tűnik, a cica jól megtanulta használni az új végtagokat. A orvosi bravúrról a BBC dokumentumfilmet is készített The Bionic Vet címmel.

Az Itap nevű lábprotéziseket a University College London orvosmérnökcsapata fejlesztette ki Gordon Blunn professzor vezetésével. Mint a művégtag neve mutatja (Itap = intraosseous transcutaneous amputation prosthetics, azaz bőrön át a csontba ültetett amputációs protézis), olyan protézisről van szó, ami összenőtt a lábcsonkkal. „Sikerült a csontot és a bőrt benövesztenünk az implantátumba, és kifejlesztettünk egy olyan külső protézist, ami lehetővé teszi, hogy az állat járása természetes legyen” – fogalmazott Fitzpatrick, aki együttműködött Blunn csapatával.

Az Itap technológiát már évek óta használják Nagy-Britanniában, egy nőn is alkalmazták már, aki a 2005-ös londoni terrortámadásban vesztette el egy karját. A technológia fejlesztéskor a kutatók a szarvasok agancsát vették mintául, ami szintén a csontból indul és a bőrön át nő ki. Blunn szerint Fitzpatrick remek ötleteket adott a közös munka során, ezért együtt fejlesztik tovább a technológiát.  • Hírek
  • Hírek