Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Az agy elektromos stimulálásával visszaállítható a memória

2008.01.30. 16:30
Kanadai orvosok a Toronto Western Hospital kórházban egy cukorbeteg páciens kezelése közben véletlenül fedezték fel, hogy az agy mély rétegeinek elektromos ingerlése javítja a memóriát, és elfeledett emlékeket hozhat a felszínre.

Az orvosok egy 50 éves, extrém módon elhízott, súlyos cukorbetegségben és alvászavarban szenvedő páciens kezelésekor döntöttek az agyi stimuláció mellett, amikor a beteg már nem reagált a gyógyszerekre, nem használt a diéta, a műtétet pedig visszautasította. A páciens agyába elektródákat ültettek, és gyenge elektromos jelekkel ingerelték az agyának azt a területét, ami az étvágyért és az éhségérzetért felelős.

Az agy stimulálását az étvágy manipulálására eddig csak állatkísérletekben próbálták ki, de fájdalomcsillapításra és depresszió kezelésére embereken is folytattak már ezzel a módszerrel sikeres kísérleteket, sőt a Parkinson-kór ellen is bevetették már.

A kezelés mellékhatásaként vették észre az orvosok, hogy a betegnek déja vu érzése támadt, a fiatalkorából származó, elfelejtett emlékek rohanták meg, meglepő részletességgel és intenzitással kezdett emlékezni harminc évvel korábbi eseményekre. Két hónappal a kezelés után megismételték az elektromos ingerlést, és az eredmény ugyanez volt. Háromheti stimulálás után a páciens sokkal jobb eredményeket ért el memóriatesztekben, mint korábban, később azonban az is kiderült, hogy míg a memória javul az elektromos ingerlés idejére, amint kikapcsolják az elektródákat, az emlékezet jóval gyengébb lesz.

A kutatást vezető Dr. Andres Lozano most az Alzheimer-kór korai fázisában levő betegeken próbál segíteni az agy elektromos ingerlésével.