Gusztáv
-4 °C
1 °C

Klónmarhából is készülhet hamburger

2003.11.04. 09:29
Az Egyesült Államokban emberi fogyasztásra alkalmasnak találták a klónozott állatokból származó húsokat és tejtermékeket. Az amerikai szakértők szerint a klónozott és a hagyományos állatokból származó termékek fogyasztása ugyanolyan biztonságos.
A kérdésben döntést hozó Élelmiszerek és Gyógyszerkészítmények Hivatala (FDA) két szempontból vizsgálta a marhák, disznók, birkák és kecskék klónozását: egyrészt a belőlük származó termékek emberi fogyasztásának kockázataira, másrészt a klónozott állatoknak és utódaiknak az egészségére koncentrálva. Az FDA elemzésében nyomorék és beteg állatok nem vettek részt, hiszen azok semmiképpen sem kerülhetnének bele az emberi táplálékláncba.

Még várni kell a klónburgerre

Az FDA a klónozott állatokból készített élelmiszerek értékesítését egyelőre nem engedélyezi, de erre egy éven belül sor kerülhet, írta a New Scientist. A klónokból készített élelmiszerek azért sem kerülhetnek egyhamar a boltok polcaira, mert az Egyesült Államokban körülbelül százmillió normális, és mindössze néhány száz klónozott marha van. Ráadásul az utóbbiakat általában nem küldik a vágóhídra, hanem tovább szaporítják.

"Amíg nem készült körültekintő, átfogó és megfontolt jelentés erről a témáról, addig nem akarunk ilyen termékeket látni a piacon. Fontos számunkra, hogy a nyilvánosságot jól informáljuk és lehetőséget adjunk a polgároknak arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket a kérdésben" - mondta Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi gyógyszerészeti központjának vezetője.

Veszélyben a jólét

Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája 2002 augusztusában hasonló következtetésre jutott, de ők külön felhívták a figyelmet az állatok jólétét veszélyeztető hatásokra. Nagyon sok klónozott állat például komoly súlyfölösleggel jön a világra, amely komplikációkat okozhat az ellésnél.

A fogyasztói csoportok tiltakoznak, és azt állítják: az FDA nem vette figyelembe, hogy a társadalom miként vélekedik a klónozott állatokból származó élelmiszerek fogyasztásáról. Carol Tucker, az Amerikai Fogyasztók Szövetségének a munkatársa szerint az FDA munkatársai "felháborítóan korlátoltak, amikor arról van szó, hogy ez az ügy különösen aggasztja az emberek többségét".