Konrád
8 °C
26 °C

Egy hongkongi szállodából indult a tüdőgyulladás-járvány

2003.03.20. 11:34
Hongkong egyik szállodájából indult el világkörüli útjára a rejtélyes tüdőgyulladás kórokozója. A helyi egészségügyi hatóságok a kiderítették, hogy a megbetegedett emberek közül heten a Metropole hotel kilencedik emeletén szálltak meg a járvány kitörése előtt. A betegség világszerte 264 embert fertőzött meg.
Két vendég már belehalt a tüdőgyulladásba

A Kowloon félszigeten található Metropole szálloda hét megbetegedett látogatója közül ketten már meghaltak: egy 64 éves kuangcsui orvos professzort Hongkongban, egy 78 éves kanadai hölgyet pedig már otthon, Torontóban ért utol a halál. A rejtélyes tüdőgyulladást három fiatal szingapúri nő, egy 72 éves kanadai férfi és egy 26 éves hongkongi férfi kapta el a szállodában, írta a Canada.com. A járvány következtében eddig világszerte 11 ember halt meg, többségük Hongkongban.

A kilencedik emelet volt a gócpont

Dr. Margaret Csan, a helyi egészségügyi hatóságok vezetője szerint a megbetegedett emberek nem ismerték egymást, egymástól teljesen függetlenül érkeztek a városba. Hongkongi tartózkodásukban mégis volt egy közös pont: február 12. és március 2. között mindegyikük megfordult a Metropole hotel kilencedik emeletén.

Az alkalmazottak nem kapták el

Érdekes módon a szálloda 200-300 alkalmazottja közül senki sem betegedett meg, pedig bizonyára közülük is sokan jártak a kilencedik emeleten. Bár az emelet már teljesen biztonságos, a hotel vezetői csak egy alapos fertőtlenítés után fognak ott vendégeket elszállásolni. Anita Kwan, a Metropole szóvivője elmondta, hogy a szálloda vendégeit egy levélben értesítették a történtekről, de ennek hatására senki sem távozott.

Már megvan a kórokozó

Hongkongi orvosok szerdán azonosították a világszerte terjedő atípusos tüdőgyulladás kórokozóját - írja a BBC. A három kontinensen 219 embert megfertőző betegséget a paramyxoviridae családba tartozó vírus okozta. A vírus azonosítása megkönnyíti a fertőzött páciensek gyógyítását, és elősegítheti egy védőoltás kifejlesztését. Egyelőre nem tudni, hogy új, vagy már ismert fajról van-e szó.

Noha a paramyxoviridae családba tartozó vírusok az influenzához hasonló tüneteket okoznak, az influenza kórokozója nem rokonuk. A világ egészségügyi hatóságai régóta tartanak egy új, minden eddiginél halálosabb influenzatípus megjelenésétől, amely megismételhetné az 1918-as pusztító járványt. Balsejtelmeik azonban ezúttal nem váltak valóra.

Világszerte 264 fertőzött

A WHO legfrissebb adatai szerint az atípusos tüdőgyulladásban világszerte eddig 264 személy betegedett meg és legalább tizennégyen haltak meg. A járvány halálos áldozatai közé számolják a hónapokkal korábban Kínában történt atípusos tüdőgyulladás-járvány öt halálos áldozatát is. Hongkongban 150 ember betegedett meg, és 5 haláleset történt, Vietnamból 56 fertőzöttet és két halálos áldozatot jelentettek, Szingapúrból pedig 31 megbetegedést.

A járványt a legtöbb országban már ellenőrzésük alá vonták a hatóságok. Az Egyesült Államokban tizenegy beteget tartanak megfigyelés alatt, s több európai országban is történtek megbetegedések Délkelet-Ázsiában járt vagy onnan érkezett utazók között. Eddig Ausztrália, Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovénia, Románia, Izrael, Japán, Tajvan és Thaiföld hatóságai számoltak be az atípusos tüdőgyulladás elszigetelt eseteiről.