Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vártnál gyorsabban terjed a gyilkos tüdőgyulladás

2003.03.24. 12:47
Az atípusos tüdőgyulladás világszerte terjed és egyre több halálos áldozatot követel - eddig közel négyszáz megbetegedés és tizenhárom haláleset ismert. Kiderült, hogy a vírus köhögéssel vagy tüsszentéssel terjed a levegőn kereztül, és az orvosok mellett már iskolatársak és munkatársak is elkapták egymástól.
A Távol-Keleten egyre komolyabb a helyzet

Hongkongban sokan attól félnek, hogy a hétmilliós városban gyorsabban terjed a kórokozó, mint azt korábban gondolták. Néhányan aggasztó jelnek tartják, hogy a város egyik kórházának igazgatóján is tüdőgyulladásos tünetek jelentek meg, és hogy egy esetben irodai munkatársak kapták el egymástól az atípusos tüdőgyulladást.

A Cnews információi szerint a kórház igazgatójánál még nem azonosították a kórokozót, ugyanakkor feltételezhető, hogy ez esetben is a rejtélyes vírus felel a megbetegedésért, ugyanis Dr. William Ho az elmúlt hetekben a járvánnyal foglalkozott: kórházakat látogatott meg, kormányzati hivatalokban tárgyalt és a sajtóval tartotta a kapcsolatot.

Kényszerszünet az iskolákban

Hongkongban igen komolyan veszik a járvánnyal fenyegető helyzetet: négy iskolát ideiglenesen bezártak, miután öt tanuló, egy iskolabusz sofőrje és egy tanár megbetegedett. Mindegyikük egy beteg hozzátartozótól kapta el a kórt. Több mint 180 tanuló azért nem mehet egy hétig iskolába, mert egy rokona elkapta az atípusos tüdőgyulladást.

Magyarországon is van fertőző beteg?

A kórokozó azonban nemcsak a Távol-Keleten terjed, a hétvégén világszerte nőtt a titokzatos légúti megbetegedést elkapó, illetve az abban elhunyt emberek száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati információi szerint 15 országban több mint 380 megbetegedés és 13 haláleset történt. Hongkongban 247, Vietnámban 63, Szingapúrban 44, az Egyesült Államokban 22 és Kanadában 9 esetről tudnak az egészségügyi hatóságok, írta az International Herald Tribune.

Kanadában összesen három halálesetet írnak az atípusos tüdőgyulladás számlájára; a Toronto Star beszámolója szerint Ontarióban összesen tíz valószínű és négy gyanús eset ismert. Angliában is már három gyanús esetet találtak, a közegészségügyi laboratórium a BBC-nek elmondta: az egyik londoni kórházban teljesen elkülönítve kezelnek egy feltehetően atípusos tüdőgyulladásban szenvedő beteget, aki március 17-én tért utazott haza Hongkongból.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy feltehetően Magyarországon tartózkodó olasz férfi is hordozza a betegséget. Az 52 éves férfi Romániából, az aradi repülőtérről utazott volna Veronába, azonban a hatóságok nem engedték gépre szállni, ugyanis a tüdőgyulladás összes tünete jelentkezett nála. A határőrség egyelőre semmit sem tud a férfiról, aki Romániából Magyarországra utazott.

Azonosították, levegőben terjed

Az International Herald Tribune arról is beszámolt, hogy hongkongi kutatók azonosították a kórokozót, amely a paramixoviridae családba tartozik, ugyanúgy, mint a mumpszot, a kanyarót és más légúti megbetegedést okozó vírusok. Egyelőre nem ismert, hogy a család mely tagjával állunk szemben, ugyanakkor feltételezhető, hogy a kórokozó köhögéssel vagy tüsszentéssel kerül a levegőbe.

A hongkongi kutatók egy páciens tüdejéből vett szövetmintából izolálták a vírust, és az eredményeik alapján kifejlesztettek egy egyszerű diagnosztikai tesztet, amellyel nyolc páciens esetében sikeresen azonosították a kórokozót. A teszt továbbfejlesztésével olyan gyors és megbízható eszközt lehet létrehozni, amely bármely esetben képes azonnal megállapítani a vírus jelenlétét. A WHO szerint az eszköz különösen fontos lehet a kórházak számára, ugyanis némelyiket valósággal elárasztották a pánikoló betegek, akik már egy megfázásban is a halálos tüdőgyulladás tüneteit vélik felfedezni.