Emőke
-4 °C
9 °C

Intelligens influenzaoltás géntechnológiával

2003.12.18. 15:35
Az idei influenzaoltásokból hiányzik egy fontos influenzatípus, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői a vakcinák előkészítésekor egyetlen példányt sem találtak belőle. A probléma a jövőben elméletileg kiküszöbölhető, de a géntechnológia használatáért licencdíjat kell majd fizetni.
Az Egészségügyi Világszervezet már februárban sejtette, hogy idén télen mely influenzatörzsek fognak megjelenni, és az oltóanyagokat is ez alapján készítették elő. Idén azonban kiderült, hogy a rendszer nem igazán működőképes, mivel a WHO kutatói nem találtak egyetlen példányt sem a Fujian névre keresztelt altípusból, amelyre szükségük lett volna, írta a Nature magazin.

Szakértők szerint a hiányzó influenzatörzs problémája elkerülhető, ha a kutatók genetikai módszerekkel saját maguk barkácsolják össze azt a mintatörzset, amelyet később tovább szaporítanak. Sajnos a módszer klinikai vizsgálatára még várni kell, ráadásul a technológia használatáért licencdíjat kell fizetni a MedImmune vállalatnak, a WHO azonban 2004 februárjában napirendre fogja tűzni a kérdést.

Szerencsére az oltásokban megtalálható Panama vírustörzs közeli rokona a Fujiannak, így nyújt némi védettséget a Fujian ellen is, írta a Nature.

Lassú a gépezet

A másik problémát az okozza, hogy az oltóanyag előállítása igen sok idő vesz igénybe, márpedig a készleteket rendszeresen frissíteni kell, mivel az influenzavírus az immunválasz elkerülése érdekében gyakran váltogatja a külső burkát kódoló géneket.

Jelenleg a vakcinák előállítása során megtermékenyített tyúktojásba fecskendezik be a várhatóan megjelenő influenzavírusokat és egy gyorsan terjedő influenzatörzset, ahol a két típus génjei összekeverednek. Így a tudósok olyan mintatörzsekhez jutnak, amelyek mindkét burokkódoló gént tartalmazzák, és a gyártók ezekből készítik el - ugyanazzal a tojásos módszerrel - a vakcinákat. A módszer hatékony és megbízható, de a több tízmillió adag előállítása fél évig is eltarthat.

A gyártási folyamat ugyanakkor két hétre is lerövidíthető, ha tojások helyett emlősök sejtstruktúráiban tenyésztik ki az oltóanyagot. Bram Palache, a Solvay Pharmaceuticals vállalat munkatársa szerint Európában talán már 2005-ben használni fogják ezt az eljárást, ha bebizonyosodik, hogy ugyanolyan olcsó, mint a tojásos módszer.