Hella
16 °C
28 °C

Mégsem Stephen Colbertről nevezik el az ISS új modulját

2009.04.15. 09:57
14 hozzászólás

Ahogyan néhány éve az új budapesti Duna-híd névadásakor, a nemzetközi űrállomás új moduljának nevéről kiírt NASA-féle online szavazást is megnyerte Stephen Colbert amerikai humorista. A rajongók több százezer szavazatot adtak le pár nap alatt, így a Colbert név végül magasan megelőzte a Xenut és a Serenityt.

A NASA végül mégis a Tranquility (nyugalom) név mellett döntött, azonban kárpótolták Colbertet azzal, hogy róla nevezték el az űrállomásra augusztusban felkerülő új futógépet, ami az asztronauták kondícióját tartja karban (erre egyébként nagy szükség van, mert a súlytalanságban egyébként izomsorvadás és csontritkulás lépne fel). A kondigép hivatalos neve Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill lesz, aminek a rövidítése „véletlenül" Colbert - élő emberről ugyanis nem szokás semmit elnevezni a NASA-nál. A pletyka szerint a NASA marketingesei először az űrvécét szerették volna Colbertről elnevezni.

Az új modul végleges neve (ami az Apollo-11 leszállásának helyszínére, a nyugalom tengerére utal) egyébként csak a hetedik helyen jött be a szavazáson.