Tudblog

Élesztőgombák is gondoskodnak a bor aromájáról

2010. október 20., 11:25 Módosítva: 2010.10.20 11:25
5

Az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet szakértőinek.

Eddig úgy hírlett borkutatói körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. Az ital minősége szempontjából ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.

A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű "elektromos orral" bizonyítani tudták, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak.

Ez felismerés az ACW szerint hozzájárulhat a borok minőségének további javulásához. Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő - világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.

Folyik a tereprendezést a rimaszombati török várban

2010. október 19., 12:37 Módosítva: 2010.10.19 12:37

Rengeteg háztartási szemetet és építési hulladékot kell eltávolítani a Rimaszombat határában lévő várrom területéről a műemlék megmentésén dolgozó Fundament Polgári Társulás önkénteseinek, hogy megépíthessék a szlovákiai Besztercebánya megye első archeoparkját. A dél-szlovákiai Rimaszombat Szabadka városrészében található török várban négy hónapja önkéntesek dolgoznak, hogy előkészítsék a várromot a régészeti feltáráshoz - írja az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában. A két és fél hektárosra tervezett archeopark mostanáig alaposan elgazosodott területének mintegy harmadát kézi erővel tisztították meg.

Évtizedeken át szemétdombnak és illegális építési hulladéklerakónak használták a régészeti és történelmi szempontból jelentős, országos és európai viszonylatban is egyedülálló területet. Néhány napja az egyik rimaszombati vállalkozás jóvoltából már markológéppel is tudtak dolgozni, a vár megmaradt falai mellől eltávolították a hulladékot és részben rendezték a terepet – mondta el a lapnak Hajdú István, a Fundement Polgári Társulás elnöke. A Fundament Polgári Társulás az év elején helyi civilekkel és régészekkel összefogva kezdeményezte az európai szinten egyedülálló török kori vízi vár megmentését. Tizenöt évre bérletbe vették az önkormányzattól a Szabadka városrészben lévő egykori várat.

Visszatérnek Rómába a Savoya-uralkodók csontjai?

2010. október 19., 12:10 Módosítva: 2010.10.19 12:10

Szállítsák Olaszországba a Savoya-ház utolsó két, száműzetésben meghalt uralkodójának földi maradványait - kérelmezte a Berlusconi-kormányhoz intézett levelében Viktor Emánuel savoyai herceg. III. Viktor Emánuel és II. Umbertó voltak Olaszország utolsó királyai, Egyiptomban, illetve Svájcban hunytak el. Viktor Emánuel kérését az olasz kormány jelenleg vizsgálja. Ignazio La Russa védelmi miniszter szerint a nagylelkűség gesztusa lenne, ha az olasz egység 150. évfordulója előtt néhány hónappal Itáliába szállítanák a két király, illetve feleségeik, Elena és Marie José csontjait. Az elképzelések szerint a földi maradványok a római Pantheonban találnának végső nyughelyre. A Pantheonban őrzik II. Emánuel és I. Umbertó koporsóit. Viktor Emánuel herceg szerint ez méltó módja lenne a olasz történelem egy fejezetének lezárására. Viktor Emánuel és családja 2002-ben - több mint fél évszázados száműzetés után - térhetett vissza Olaszországba. II. Umbertó férfi leszármazottjait 1946-ban száműzték, mert a királyi család együttműködött a fasiszta rezsimmel. A római parlament 2002-ben oldotta fel a családtagok beutazási tilalmát. Viktor Emánuel és fia, Emánuel Filiberto lemondott trónigényéről.

A B12-vitamin védhet az Alzheimer-kór ellen

2010. október 19., 11:09 Módosítva: 2011.01.07 13:02
3

A B12-vitamin segítheti az Alzheimer-kór megelőzését - közölték hétfőn megjelent tanulmányukban svéd kutatók. A Neurology című szaklapban ismertetett vizsgálatból az derült ki, hogy a vérükben magasabb vitaminszinttel rendelkező idős embereknél ritkábban fordult elő a szellemi leépüléssel járó kór. A megállapítás azonban nem jelenti azt, hogy B12-vitamint étrendkiegészítőként szedve megelőzhető lenne az Alzheimer-kór kialakulása.

Babak Hooshmand kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy sok idős embernél tapasztalható a B12-vitamin hiánya, így a tanulmány eredménye mindenképpen figyelemreméltó. "Megállapításaink azt jelzik, hogy a B12 és bomlástermékei fontos szerepet játszhatnak az Alzheimer-kórban" - tette hozzá. A kutatók 271 szellemileg ép, idős finntől vettek vérmintákat és ellenőrizték a B12-vitamin szintjét. A tesztet hét év múlva megismételték. Ekkorra a vizsgálatba bevont emberek hat százalékánál (17 fő) alakult ki demencia. Az adatok összehasonlításakor azt tapasztalták, hogy ritkábban fejlődött ki Alzheimer-kór azoknál, akiknél magasabb volt a B12 vérszintje.

Négyezerötszáz éves sírkamrát tárták fel a gízai piramisok közelében

2010. október 18., 17:38 Módosítva: 2010.12.09 13:03

Négyezerötszáz éve élt főpap sírját tárták fel a gízai piramisok közelében - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. Egyiptom főrégészének meggyőződése szerint a Gízai-fennsík közelében, ahol a három óbirodalmi uralkodó - Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz - piramisa áll, egy nagyobb nekropolisznak kell lennie.

A temetkezés az V. dinasztia uralkodásának idejéből, a Kr.e. 2465-2323 közötti periódusból származik. A sírkamra Rudzs-ka - a Gízai-fennsíkon a második legnagyobb piramist építtető Kephrén fáraó halotti templomának főpapja - számára készült.

"Kephrén Kr.e. 2494 körül hunyt el, ám kultusza halála után még sokáig fennmaradt" - nyilatkozta Záhi Havvász. Közlése szerint a sírkamra falait kiszínezett domborművek borítják, amelyek Rudzs-ka főpapot ábrázolják feleségével és az isteneknek szánt áldozati ajándékokkal egyetemben.

A sokízületi gyulladás az alvást is rontja

2010. október 18., 15:10 Módosítva: 2010.11.22 08:48

A sokízületi gyulladás jelentősen rontja az érintettek alvási minőségét is, különösen ha nem megfelelően oldották meg a fájdalom csillapítását, vagy a páciens depressziós, szorong - állapították meg egy nagyszabású felmérés nyomán amerikai kutatók. A baltimore-i (Maryland) Johns Hopkins orvosi egyetem munkatársai 23 134 felnőtt adatait elemezve jutottak arra az eredményre, hogy csaknem minden negyedik sokízületi gyulladásban szenvedő páciens alvászavarral is küzd. Az artritiszes emberek háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak be a 2007-es felmérésben valamilyen típusú alvászavarról, mint azok, akiknek nem volt ilyen problémájuk. A problémák között volt az elalvás nehézsége, a napközbeni aluszékonyság vagy a hat óránál rövidebb napi alvás.

A mediterrán étrend segít a cukorbetegség megelőzésében

2010. október 15., 14:18 Módosítva: 2010.10.25 15:16
6

A zöldségben, gyümölcsben és növényi olajokban gazdag mediterrán jellegű étrend segít a diabétesz megelőzésében, állapították meg spanyol kutatók kis létszámú követéses vizsgálatukban. A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban négy éven át követték nyomon 418, ötvenöt és nyolcvan év közötti, nem cukorbeteg spanyol ember egészségi állapotát.

A követés időtartama alatt a mediterrán jellegű étrenden élőknek csak 10 százalékánál alakult ki diabétesz, míg a másik, alacsony zsírtartalmú étrenden lévő csoportban 18 százalék volt ez az arány. Ráadásul a mediterrán diétán lévőknek a testsúlyukat sem kellett csökkenteniük a jó eredmény eléréséhez. Jordi Salas-Salvado kutatásvezető és munkatársai szerint az étrend akkor optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat, például olívaolajat tartalmaz, mint telített zsírsavakat. A mediterrán típusú étrendben kevés a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt alkoholbevitelt is engedélyez.

Új módszer a vesekő megelőzésére

2010. október 15., 11:15 Módosítva: 2010.10.15 11:15

Az egyik típusú vesekő növekedését fékezi egy új technika, amelynek segítségével akár megelőzhető is lehet a rendkívüli fájdalmakat okozó kőképződés - közölték amerikai kutatók a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában. A wisconsini orvosi egyetem és a New York Egyetem munkatársai molekuláris szinten vették célba a veseköveket, az azokat alkotó kristály szerkezetének vizsgálatával. Az atomierő-mikroszkóp (AFM) lehetővé teszi a minták tanulmányozását a nanométeres tartományban is (a nanométer a milliméter egymilliomod része), így figyelték meg a kutatók az egyik típusú vesekövet alkotó L-cisztin kristályok növekedését.

A kristálynövekedés folyamatának megismerése után kiválasztottak egy olyan kémiai anyagot, amely gátolja ezt a folyamatot. Mint Michael Ward, a tanulmány egyik szerzője elmondta, mindez új megközelítéshez vezethet a cisztinből álló vesekövek megelőzésében, mert egyszerűen a kristályosodását akadályoznák meg. Bár a kalcium-oxalát-monohidrát összetételű vesekövek gyakoribbak, az L-cisztinből álló kövek nagyobbak, gyakrabban kiújulnak és nagyobb valószínűséggel okoznak krónikus vesebetegséget. Bár ritkán okoznak maradandó károsodást, a vesekövek extrém fájdalmat okozhatnak, és gyakran műtéti úton vagy ultrahanggal kell eltávolítani őket.

A lányok éppolyan jól számolnak, mint a fiúk

2010. október 14., 15:53 Módosítva: 2010.10.14 15:53
30

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 242 tesztet néztek át, amelyet az elmúlt húsz évben végeztettek el összesen 1,2 millió gyermekkel és fiatallal, és több nagyszabású, hosszú távú kutatást is tanulmányoztak. A férfiak és a nők matematikai képességei közötti különbség jelentéktelen - összegezte a tapasztalatokat a kutatás vezetője, Janet Hyde.

A tudományos világ már rég elismert tényként kezeli a mostani eredményt - fűzte hozzá Matthias Sutter, az Innsbrucki Egyetem kutatója.

Az összes korcsoportban egyenlő eredménnyel vizsgáznak a nemek, a különbség csupán abból adódik, hogy a fiúk versenyszelleme túltesz a lányokén, ez pedig növeli esélyeiket - magyarázta a szakértő.

Számos szülő és tanár fejében mindazonáltal még nem tudatosultak ezek a tények. Márpedig az előítéletek rossz hatással vannak a lányok teljesítményére - hívják fel a figyelmet az amerikai tanulmány szerzői. Ha egy matematikai feladvány előtt azt sugalljuk a nőknek, hogy a férfiaktól jobb eredményt várunk el, a jóslat be is teljesül - fogalmaznak. - A sztereotípia további végzetes következménye, hogy a lányokat gyakran lebeszélik a természettudományos vagy mérnöki pályáról.

Sutter szerint a helyzet felszámolásán az segíthet, ha a diákok rendszeres visszajelzést kapnak teljesítményükről. Ezáltal a lányok felismerhetik, hogy ugyanolyan szinten vannak, mint a fiúk, és több önbizalmat nyernek versenyhelyzetben.

A fiúk jellemző problémája ezzel szemben az, hogy gyakran túlértékelik képességeiket. Ennek orvoslására Sutter egy dél-tiroli iskola módszerét nevezte meg, ahol őszintén feltárják és megbeszélik az összes diák erősségeit és gyengeségeit, elősegítve a reális önértékelést.

Felmelegedés pusztítja az Adriai-tenger teknőseit

2010. október 14., 15:14 Módosítva: 2010.11.24 10:57
8

Nemzeti mentést indított a római környezetvédelmi minisztérium a Földközi-tenger olasz vizeiban élő óriás teknősökért. Most az egyszer nem a halászhálók, nem a motorcsónakok veszélyeztetik őket, nem is a tengerbe dobott és a teknősök által medúzáknak hitt nejlonzacskók. A Velencei-öbölben tömegesen pusztuló teknősök fulladásos halálát egy kagyló okozza.

A Földközi-tengerben élő három faj közül az ál-cserepesteknősből (Carretta carretta) van a legtöbb az olasz vizekben. A 80-140 centiméter hosszú, 100-160 kilogram súlyú teknősök Calabria partjain, Szicíliában és még délebbre, Lampedusa szigetének a homokjában százával teszik le pingponglabda-nagyságú tojásaikat. "A kikelő fiatal példányok harmadik életévük tavaszán északra vándorolnak. Az Adriai-tenger keleti, horvátországi partjával párhuzamosan egészen a Velencei-öbölig úsznak, majd ősszel ismét délre migrálnak. A nyugati, olasz partot kísérve visszatérnek a Földközi-tengerbe" - számolt be a sajtónak Luca Mizzan a teknősmentésben résztvevő velencei természettudományi múzeum biológusa.

A teknősök az idei nyarat is a Velencei-öbölben töltötték. Az Adriai-tengernek ez a legészakibb pontja ideálisnak számít a bôséges táplálékot kereső teknősöknek: vize sekély és meleg, a hőmérséklet eléri a harminc fokot. A mostani ősz beálltával azonban a délre vándorlást egy kagyló akadályozta meg.

A felmelegedett tengerben élősködő kagyló terjedt el, amely gyorsan szaporodva éppen a teknősöket támadja meg. Teljesen belepi páncéljuk és testük lágy részeit is. Annyira nagy számban fedik be a teknőst, hogy az állat a végére meg sem tud mozdulni. Csak emberi segítséggel menthető meg. Az adriai teknősmentő akcióban részt vesz az olasz WWF, Veneto tartomány környezetvédelmi hivatala, a padovai egyetem állatorvosi kara és az olasz kikötőkapitányságok. Együtt szabadítják meg a teknősöket a kagylóktól. Ezeket azonban kiirtani vagy megállítani még nem tudják.

A gyaloglás csökkentheti az időskori szellemi leépülést

2010. október 14., 13:56 Módosítva: 2010.10.14 13:56

A Pittsburghi Egyetem munkatársai agyi szkenneléssel megállapították, hogy a heti 10-14 kilométert gyalogló idősebb embereknek több agyszövetük marad a kulcsfontosságú területeken, kisebb náluk az agyzsugorodás mértéke.

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett követéses tanulmányba mintegy háromszáz embert vont be Kirk Erickson és kutatócsoportja. A részt vevő önkénteseknek a vizsgálat kezdetekor nem volt demenciájuk. A követés ideje alatt lejegyezték, mennyit gyalogoltak naponta, majd kilenc év elteltével, a tanulmány zárásakor agyi szkenneléssel mérték meg a kutatók az önkéntesek agytérfogatát.

Úgy találták, hogy a hetente 10-14 kilométert - napi 1,5-2 kilométert - gyalogló, átlagosan 78 éves embereknél a memóriaproblémák megjelenésének kockázata fele volt azokhoz képest, akik nem gyalogoltak, szürkeállományuk térfogata pedig nagyobb maradt.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára ebben az életkorban is, mert jelentősen csökkenthető segítségével a szellemi leépülés.

Átadták a Magyar Kémia Oktatásért-díjakat

2010. október 13., 10:09 Módosítva: 2010.10.13 10:09

A tizenkettedik alkalommal kiosztott, személyenként 250 ezer forinttal járó elismerést idén Mostbacher Éva (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), Elekné Becz Beatrix (Jedlik Ányos Gimnázium, Csepel), Veres Ildikó (Erdey-Grúz Tibor Vegyipari és Környezetvédelmi Szakközépiskola, Debrecen) és Szórád Endre (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) vehette át - közölte a díjat alapító Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért.

Az alapítvány háromtagú kuratóriuma a díjat olyan középiskolai és általános iskolai kémiatanároknak ítéli oda minden évben, "akik évtizedeken át tartó áldozatos munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, a tehetséges diákok felkarolásához, ezáltal az utánpótlás-neveléshez" - olvasható a közleményben.

Kevesebb szívroham, több szélütés

2010. október 12., 13:36 Módosítva: 2010.10.25 10:44

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány a kétféle kezelési eljárás eddigi legnagyobb és legátfogóbb összehasonlítása. Az ereket belülről apró fémhálóval, sztenttel megtámasztó eljárás a műtéti megoldás népszerű alternatívája lett a nyaki artéria lerakódások, plakkok miatti beszűkülésénél.

A most közzétett elemzés szerint a beavatkozást követő 30 napon belül a sztentbeültetés 65 százalékkal növelte a szélütés vagy halálozás kockázatát, a későbbi szélütés kockázata pedig 67 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor sztentbeültetés után 55 százalékkal kisebb volt a szívroham kockázata.

Amint Thomas Brott, a Mayo Klinika munkatársa megjegyezte, összességében mindkét terápia hatékony, és viszonylag alacsony a hozzájuk kapcsolható súlyosabb szövődmények aránya. Szerzőtársával, Louis Caplannal azonban hangsúlyozták, hogy a vérnyomás és a vérzsírok szintjének beállítása, vérrögképződést gátló szerek szedése, és természetesen az életmódváltás fontos az érelzáródások megelőzésében.

Új mongúzfajt fedeztek fel Madagaszkáron

2010. október 11., 15:10 Módosítva: 2012.04.02 16:40
57

Új állatfajt fedeztek fel zoológusok Madagaszkár szigetén. A macska méretű, alig fél kilós állatot még 2004-ben fotózta le egy expedíció, de csak mostanra sikerült a tudósoknak minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy nem a szigeten egyébként elterjedt barnafarkú mongúz (Salanoia concolor) egy példányát kapták el.

Forrás: newscientist.com
Forrás: newscientist.com

Az új faj a Durrell-mongúz nevet kapta a híres természetjáró-filmes iránti tiszteletből. Kizárólag Madagaszkár északi részének mocsaraiban él, és súlyosan veszélyeztetett a természetes élőhelyét fenyegető mezőgazdaság miatt. A Durrell-mongúz 24 éve az első újonnan felfedezett ragadozó emlősállat a világon.

Porcelánégető kemencét tártak fel Kínában

2010. október 11., 13:31 Módosítva: 2010.10.11 13:31

Ókori porcelánégető kemencét tártak fel a kínai Hunan tartományban autópálya-építést megelőző régészeti ásatások során. A tartományi régészeti intézet szakemberei szerint az ipari létesítmény az Északi Song-dinasztia (960-1127) korából származik, azaz majd ezer éves.

"A kemence felfedezése előtt úgy véltük, hogy Lilin városában, az egyik leghíresebb kínai porcelángyártási központban a termelés 1729-ben kezdődött; most felfedeztük, hogy 680 évvel korábban" - nyilatkozta Hu Csiencsün (Hu Jianjun), az intézet régésze.

A Macsung (Machong) elnevezésű égetőkemencével együtt több mint kétezer porcelántárgy is napvilágra került. Az ötezer négyezetméteres ásatási területen további két porcelánégető kemence helyét is azonosítottak a szakemberek.

Vírus és gomba tizedeli a méheket

2010. október 7., 13:41 Módosítva: 2010.11.23 07:57

Két kórokozó válthatja ki a kaptárelhagyásnak nevezett jelenséget, amelyben a mézelő méhek kolóniái összeomlanak, írják amerikai kutatók a PLoS ONE című tudományos folyóiratban.

A Montanai Állami Egyetem (Bozeman) munkatársai egy vírus és egy gomba jelenlétét mutatták ki az összeomlott kolóniákból, míg ezeket nem találták meg a kaptárelhagyással nem érintett méhtelepeknél. A méhek irizáló vírusaként ismert kórokozó a rovar potrohát támadja meg, amitől a szövetek kékes-zöld vagy lilás színt kaphatnak. A gyanúsított gomba neve Nosema ceranae, amely úgy juthat a méhekbe, hogy azok elfogyasztják spóráját.

Mint Robert Cramer patológus, a kutatás résztvevője elmondta, a méhek egyik vagy másik kórokozótól fertőződhetnek meg, majd attól legyengülve lehetővé válik a másik patogénnel való felülfertőződés, amely végül a betegséghez vezet.

Hold körüli pályára állt egy kínai űrszonda

2010. október 6., 09:16 Módosítva: 2011.06.10 09:47

Sikeresen Hold körüli pályára állt szerdán egy kínai űrszonda, és Pekingben azt mondják, hogy tíz-tizenöt éven belül embert is küldenek a mellékbolygónkra.

Kína október 1-én, fennállásának 61-ik évfordulóján bocsátotta fel a Csang'e 2 Hold-szondát. Az űrszerkezet mostantól a Hold körül kering, 100 kilométeres magasságban, és október végére 15 kilométerre megközelíti a holdfelszínt. A kínai űrkutatási hivatal egyik szakembere azt mondta szerdán, hogy Kína 2020-25 között embert is küld a Holdra.

Veszélyes a sokáig ölben tartott laptop

2010. október 4., 11:45 Módosítva: 2010.10.04 14:38
27

Érdemes átgondolni, miként használja valaki a laptopját, mert a hosszú távú meleg megpiríthatja a bőrt a combon és az ölben, közölték svájci kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent cikkükben.

Egyik legutóbbi esetükben például egy 12 éves fiú bal combján szivacs-mintázatú bőrelszíneződés jelentkezett, miután több hónapon át minden nap órákat játszott számítógépes játékokat a combján tartott laptopon.

Egy másik esetben egy virginiai diáklány jelentkezett kezelésre, mert foltok jelentek meg lábán. Kikérdezésekor derült fény arra, hogy az egyetemista nagyjából hat órát töltött naponta tanulással úgy, hogy laptopja közben az ölében volt. Mint Kimberley Salkey, a lány kezelőorvosa elmondta, a gép alatt 52 Celsius fokot mértek.

Az elmúlt hat évben tíz hasonló esetet írtak le orvosi folyóiratokban a szakemberek. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány a férfiak figyelmét felhívta arra, hogy a magas hőmérséklet a spermium megfelelő termelődését is akadályozhatja, és akár terméketlenséghez is vezethet.

3400 éves királyszobrot találtak Luxorban

2010. október 3., 14:11 Módosítva: 2010.10.04 11:32

A csonkán is 1,3 méter magas és 95 centiméter széles szobor III. Amenhotep fáraót ábrázolja, aki az i.e. 14. században, az újbirodalom fénykorában uralkodott hatalmas, Núbiától Szíriáig terjedő terület fölött, vagyis a mű közel 3400 éves. A szobrot Kom el-Hittanban, a fáraó halotti templomának - a Nílus nyugati partján található egyik legnagyobb ókori templomnak - a romjai alól ásták ki.

Az alkotás az ősi Egyiptom kettős koronájával a fején, Ámun thébai isten mellett egy trónon ülve ábrázolja az uralkodót, Tutanhamon híres gyermekfáraó nagyapját. III. Amenhotep halotti temploma javarészt teljesen romba dőlt, feltehetően áradások következtében, falaiból is alig marad valami, ennek ellenére a közelmúltban számos antik tárgyat sikerült kiásni a földből, köztük tavaly márciusban a fáraó két feketegránit szobrát.

Rubik-kocka Európa-bajnokság a hétvégén

2010. október 1., 07:46 Módosítva: 2010.10.01 07:46
6

Péntektől vasárnapig tart a Rubik-kocka Európa-bajnokság a Klauzál Házban Budapesten. A versenyzők 21 számban mérettetik meg magukat, pénteken lesznek a selejtezők, másnap a középdöntők és döntők, vasárnap pedig a döntők - mondta el Kovács János, a Rubik Stúdió ügyvezetője. Újdonság a Mozaik Building versenyszám, viszont még mindig a hagyományos 3X3-as kocka kirakása "viszi a prímet" - tette hozzá. Ez utóbbi számban 280 versenyző is részt vesz, akiknek teljesítménye között pár tizedmásodperc eltérés van. A versenyzőknek az automata stoppert két kézzel kell elindítani és két kézzel kell lenyomni - tájékoztatott. A bajnokságra közel 300-an jelentkeztek 28 országból, Magyarországról 50-en regisztráltak.

Vasárnap ér véget az I. világháború

2010. szeptember 29., 14:24 Módosítva: 2010.09.29 14:24
64

Végleg véget ér Németország számára vasárnap az I. világháború: az akkor vesztes hatalom ugyanis ekkor fizeti ki a jóvátételből még hátralévő utolsó részletet, 69,9 millió eurót. A világégést lezáró versailles-i békeszerződés tetemes jóvátételre kötelezte Németországot, amely a II. világháború idején beszüntette a törlesztést - írta a Bild című német tömeglap.

Németország 1952-ig közel 1,5 milliárd márka jóvátételt törlesztett, egy évvel később azonban egy londoni döntés alapján felfüggesztették a kamatkövetelést, azzal a kitétellel, hogy Németországnak esetleges újraegyesülése után újra meg kell kezdenie a fizetést. Az egységes Németország 1996. október 3-án kezdte meg a törlesztést, az utolsó részlet éppen most esedékes. Ha megtörtént a lehívás, az ország - legalábbis pénzügyi tekintetben - maga mögött tudhatja a háborút - írja a Bild, amely azt is kiderítette, hogy a költségvetésben 2.1.1.6 pont alatt szerepel a világháborús tétel.

Ormos Mária történész 80 éves

2010. szeptember 29., 11:19 Módosítva: 2010.09.29 11:19
10

Nyolcvanéves lesz pénteken, október 1-jén Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, akadémikus, a XX. századi magyar és egyetemes történelem neves kutatója.

A debreceni KLTE történelem-magyar szakán szerzett diplomát 1952-ben. 1953-tól 1957-ig a szegedi Tudományegyetem tanársegédje, adjunktusa volt, az intézményből fegyelmi úton távolították el. 1957-58-ban az Országos Levéltárban dolgozott segédmunkásként, majd általános iskolai tanár, 1960 és 1963 között az Akadémiai Kiadó felelős szerkesztője volt. 1963 és 1984 között munkatárs, majd főmunkatárs a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében. 1969-ben megszerezte a történettudományok kandidátusa, 1980-ban doktora címet. 1984-től 1992-ig a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rektora volt, 1992-től egyetemi tanár, 2000 óta professor emerita Pécsett. 1987-től az MTA levelező, 1993-tól rendes tagja, 2002 és 2005 között ő volt az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályának elnöke.

Tovább

Tömegsírt tártak fel Miskolcon

2010. szeptember 29., 09:12 Módosítva: 2010.09.29 09:12

Tömegsírt tártak fel Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum előtt, a Pannon-tengernek elnevezett múzeumi részleg építési területén - írta az Észak-Magyarország szerdán. A Herman Ottó Múzeum épülete korábban az MSZMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bizottságának székháza volt, ezért Miskolcon elterjedt, hogy a tömegsírba az 1956-os forradalom idején kivégzetteket temették el, ezt azonban határozottan cáfolta a megyei napilapnak nyilatkozó Kővári Ivett biológus-antropológus, a múzeum régészeti osztályának munkatársa. Az eddigi vizsgálatok szerint vélhetően az 1919-es Tanácsköztársaság vagy a második világháború idején temethették el azt a 22 embert, akinek a maradványait most fellelték. A szakember szerint az a legvalószínűbb, hogy katonai kórház működött a területen, és az ott elhunytakat temették el a jelenlegi építési területen - olvasható az Észak-Magyarországban.

Kalifornia korlátozza a gyermekjátékok kadmiumtartalmát

2010. szeptember 28., 15:10 Módosítva: 2010.09.28 15:10

Kalifornia korlátozza a gyermekjátékokban található kadmium és más nehézfémek mennyiségét, miután kiderült, hogy egyes olcsó, gyermekeknek szánt fémékszerek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az egészségkárosító anyagokat.

Annak ellenére, hogy a kadmium a csontozatot és a vesét károsítja, illetve a nehézfém rákkeltő hatását is kimutatták, az Egyesült Államokban a gyermekékszerek kadmiumkoncentrációjára vonatkozóan nincsenek egységes szabványok. Az amerikai állami termékfelügyelet (CPSC) szerint a gyermekek különösen akkor vannak veszélyben, ha szájukba veszik, esetleg le is nyelik ezeket a tárgyakat. Idén tavasszal a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége, az amerikai Wal-Mart üzletlánc bejelentette, hogy korlátozza a kadmium koncentrációját a gyermekékszerekben, játékokban, valamint más, a gyermekek számára forgalmazott termékekben.

Kalifornia a legnagyobb amerikai állam, amely törvénnyel korlátozza a gyermekékszerek nehézfémtartalmát. Ezek szerint 2012-től a 6 és az ennél fiatalabb gyermekeknek szánt csecsebecsék legfeljebb három tízezreléknyi mennyiségben tartalmazhatnak kadmiumot.

Charles Richter amerikai szeizmológus 25 éve halt meg

2010. szeptember 28., 13:15 Módosítva: 2010.09.28 13:15
1

Richter 1900. április 26-án született. 1927-ben került a pasadenai Szeizmológiai Laboratóriumba, ahol Beno Gutenberg munkatársa lett. Az intézmény a dél-kaliforniai földrengések "katalogizálásával" foglalkozott, s ehhez a rengések erősségének, magnitúdójának megbízható kategorizálására volt szükségük. (A magnitúdó elnevezés Richter ötlete volt, aki a csillagászat iránt is érdeklődött, ott a magnitúdó az égitestek fényességének mértékegysége.)

Tovább

Kellemetlenebb formában térhet vissza az új influenza

2010. szeptember 27., 21:45 Módosítva: 2012.09.21 13:07

A történelemből kiderül, hogy világjárvány esetén az influenza minden újabb hulláma komolyabb megbetegedést okozott az előzőnél. Így volt ez 1918-19-ben is, amikor 50 millióan haltak meg az akkor spanyolnáthának nevezett kórban - hívta fel a figyelmet Hugh Pennigton skót professzor, aki szerint jó ok van azt gondolni, hogy sertésinfluenza is visszatér.

A skót közegészségügyi hivatal szerint várhatólag ezen a télen is a H1N1-es vírus lesz a fő kórokozó. Az emberek többsége magától meggyógyul egy hét alatt, de azok, akiknek szív- és tüdőproblémái vannak, a szövődmények nagyobb kockázatával kell számolniuk - figyelmeztetett a hivatal, és javasolta, hogy a kockázati csoportok tagjai - köztük a gyerekek is - kapjanak védőoltást.

Sarki fény a Szaturnuszon

2010. szeptember 27., 16:47 Módosítva: 2010.09.29 12:29
66
saturn

A Cassini űrszondának is sikerült lefotózni a sarki fényt a Szaturnuszon. Sarki fény akkor keletkezik, amikor a Napból kiáramló töltött részecskék (napszél) kölcsönhatásba kerülnek a bolygó mágneses mezejével, s az erővonalak mentén a mágneses pólusok felé spiráloznak. Közben ütköznek a felsőlégkör molekuláival, gerjesztik, s így elektromágneses sugárzás kibocsátására késztetik azokat.

New Scientist

Kutatóegyetemi programot indított a Műegyetem

2010. szeptember 24., 12:56 Módosítva: 2010.09.24 12:56

A támogatás célja a kutatási és fejlesztési potenciál, valamint a humánerőforrás fejlesztése és egy működési modell kidolgozása. Az egyetemnek lehetősége nyílt arra, hogy a különböző kompetenciák - alap- és alkalmazott műszaki-természettudományos és gazdasági kutatás, felsőfokú oktatás - összehangolásával komplex kutatási tevékenységet végezzen.

A program illeszkedik az Európai Unió és a magyar kormány által kidolgozott stratégiákhoz. A rektorhelyettes szerint a projekt példa nélküli integrációt hoz létre a különböző kutatási területek között.

Kovács Kálmán, a kutatóegyetemi program egyik szakmai vezetője elmondta: a projekt 95 százalékban uniós forrásból és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásából és 5 százalék önerővel jött létre. A támogatás összege 2,8 milliárd forint. A szerződés futamideje kettő plusz három év. A megvalósításnak 2012-ig kell megtörténnie, a további három évben pedig a program keretében megvalósított fejlesztéseket kell szinten tartani.

A támogatásnak komoly teljesítési feltételei vannak: például humánerőforrás-fejlesztés, szakcikkek megjelentetése, monográfiák készítése, szabadalmak benyújtása, PhD hallgatók számának növelése. A pályázat keretében az egyetem öt kiemelt kutatási területet határozott meg: fenntartható energetika, járműtechnika, közlekedés és logisztika, biotechnológia, környezet- és egészségvédelem, nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány, intelligens környezet és e-technológiák.

A programban csaknem 400 kutató vesz majd részt, emellett 200-300 hallgatót és doktoranduszt is szeretnének bevonni. A projekt részletes ismertetésére október végén kerül majd sor.

Óriási dinoszaurusz combcsontja került elő

2010. szeptember 23., 22:12 Módosítva: 2010.11.24 13:49

Az Európában eddig talált legnagyobb dinoszauruszcombcsontra bukkantak spanyol kutatók, a lelet hossza 1,92 méter, tájékoztatott a felfedezésről a Spanyolország északi részén fekvő Teruel városában működő paleontológiai kutatóközpont vezetője, Luis Alcala. A csonttal együtt a kutatók egy 1,25 méteres sípcsontot, 15 farkcsigolyát, több fogat és koponyadarabokat is kiástak.

A kutatók Riodeva település közelében találtak rá a számottevő leletre. Paleontológusok hat évvel ezelőtt ott találták meg a legnagyobb európai dinoszaurusz-maradványokat. Az életében 48 tonnás és több mint 30 méter hosszú példány a Turiasaurus riodevensis nevet kapta. Ez a fajta növényekkel táplálkozott, és minden valószínűség szerint 150 millió évvel ezelőtt élt.

Több genetikai okot találtak az asztma hátterében

2010. szeptember 23., 15:08 Módosítva: 2010.09.23 15:08

A kutatás során félmilliónál több genetikai tesztet végeztek el 10 ezer asztmás és 16 ezer nem asztmás emberen. Az Imperial College London kutatói által vezetett tanulmányban azonosítottak több olyan gént, mely szerepet játszhat az asztma kialakulásában, ám a szakemberek szerint génteszttel nem jósolható meg, kinél fejlődik ki az állapot.

A szakértők szerint az asztma kialakulásában közel egyenlő mértékben játszik szerepet a genetikai hajlam és a környezeti tényezők.

A nemzetközi kutatócsoport által legutóbb felfedezett genetikai változatok az asztmás gyerekek több mint harmadánál fordultak elő. A gyerekeknél legnagyobb szerepet játszó gén ugyanakkor nem volt hatással a betegségre azoknál az embereknél, akik asztmája felnőtt korban alakult ki. Ez arra utal, hogy az asztma két változata biológiailag más hátterű.

Az eddig azonosított gének egy része azért felelős, hogy az immunrendszer értesüljön a légutak nyálkahártyájának károsodásáról, míg más gének azt szabályozzák, milyen gyorsan gyógyulnak a légutak. Az asztma összetett betegség, melyben az immunrendszer sok különböző része aktiválódhat - hangsúlyozta a nemzetközi kutatást koordináló William Cookson.