Szebben szól a madárdal a környezetszennyezéstől

2008.03.16. 10:00
6 hozzászólás

A környezetszennyezés hatására bonyolultabb melódiákat dalolnak a hím seregélyek – derítették ki brit kutatók. A Cardiff University kutatóit azok a seregélyegyedek érdekelték, amelyek előszeretettel a szennyvíztelepek környékén szerezték be napi földigiliszta-adagjukat. A táplálékkal együtt a seregélyek szervezetébe olyan szennyezőanyagok is bekerültek, amelyek az ösztrogén hormonhoz hasonló hatással bírtak.

Miután a cardiffi kutatók kiderítették, hogy milyen vegyületek jutnak a táplálékkal a madarak szervezetébe, a kísérleti egyedeket két csoportra osztották. Az első csoportba sorolt seregélyek szennyezett földigilisztát kaptak, míg a kontrollcsoport egyedei étrendjében vegyszermentes férgek szerepeltek.

A kutatás során kiderült, hogy a szennyezőanyagok hatására megnagyobbodott a hím seregélyek agyának azon területe, amely a dallamok bonyolultságát ellenőrzi. Végső soron a seregélyek sokkal gyakrabban fakadtak dalra, és melódiáik is lényegesen összetettebbé váltak. "Ez az első bizonyíték arra, hogy a környezetszennyezés nemcsak befolyásolja, hanem erősíti a hím madarak olyan képességét, mint az ének" - hangsúlyozta Katherine Buchanan etológus. A szennyezőanyagok azonban gyengítették a madarak immunrendszerét.

A kutatók aggodalma szerint a nőstény madarak a jövőben a szebben trillázó, ám gyengébb fizikumú hímeket részesítik majd előnyben. "Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a nőstény madarak olyan hímeket választanak, amelyek szennyezett táplálékon élnek. Ez káros, mivel a vegyszerek gyengítik az immunrendszert. Nem tudjuk viszont, hogy mennyire károsítják a szennyezőanyagok a hímek megtermékenyítő képességét, és azok mennyire lesznek képesek gondoskodni utódaik táplálásáról" - mutatott rá Buchanan.

A kutató aggodalma szerint, ha ezek a félelmek beigazolódnak, a vegyszerek miatt drámaian csökkenhet a seregélyek száma. "Úgy tűnik, hogy más madarakat is hasonló módon érinthet a környezetszennyeződés. Ismeretes, hogy a szarkák és a varjak előszeretettel keresnek táplálékot szennyvíztelepek környékén".

A kutató szerint nem ismert, hogy miként hatnak a vegyszerek hatása a nőstényekre. "Azt már látjuk, hogy a nőstények férfiasodnak, és olyankor is dalra fakadnak, amikor normális esetben némák maradnának" - mondta Buchanan.

A hírt állandó brittudós-témaforrásunknak, az MTI-nek köszönhetjük.