Munka közben aludni hasznos

2008.03.25. 12:34
49 hozzászólás
A Düsseldorfi Egyetem kutatói egy kísérletsorozattal bebizonyították, hogy ha az ember elszundít munka közben, az javítja a memóriáját és a mentális teljesítőképességét. Hat perc alvás napközben olyan frissítő hatással van a memóriára, mint egy teljes éjjelnyi pihenés.
 
A kísérlet alanyainak szavakat kellett megjegyezniük egy szótárból, majd azokat egy óra múlva visszamondaniuk fejből. A tesztalanyok az egy órát pasziánszozással töltötték – egyik felüknek pontosan hat perc alvást engedélyeztek eközben, a csoport másik felének ébren kellett maradnia.
 
A kutatók az eredményeket elemezve azt találták, hogy az alvók sokkal jobb hatásfokkal emlékeztek a memorizált szavakra. “Most először sikerült bebizonyítani, hogy egy ultrarövid alvási periódus hatékonyan javítja a memóriát” – írta a kutatást vezető Dr. Olaf Lahl a Journal of Sleep Research szakfolyóiratban megjelent tanulmányában.
 
Mivel már a nagyon rövid alvás is erősíti a memóriát, a tudósok arra gyanakszanak, hogy az ébrenlét és az alvás közötti átmenet során történik valami az agyban, aminek jótékony hatása van az emlékezetetre.
 
A hírt a The Earth Timesban olvastuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!