Megtalálták a gént, ami miatt az egér visít szex közben

2008.04.04. 13:04
35 hozzászólás
A University of Toronto egyetem tudósai Dr. Haoran Wang vezetésével azt vizsgálták, miért adnak ki a hím egerek szex közben, izgalmi állapotban visításszerű hangot a 25 és 125 KHz közötti, az emberi fül számára nem hallható tartományban. Ez a jelenség egyébként a tudósok előtt már közel fél évszázada ismert.
 
A tudósok különféle feromonokkal és amfetaminnal stimulálták a kísérleti egereket, és közben rögzítették a hangjukat (ami egyébként a madárdalhoz hasonló felépítésű, mint az utólagos elemzés kimutatta).
 
A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a hím egerek az M2, M4 és M5 jelű gének, valamint a D2 dopamin-receptor hatására visítanak, és más hangokat hallatnak izgalmi állapotban, mint szex után. A nőstények szex közben egyáltalán nem adnak ki hangokat, viszont ha a kísérleti állatot összezárva tartották egy másik nősténnyel, aztán néhány órára elválasztották őket, majd újra találkozhattak, a hímekéhez hasonló ultrahang-visítást adott elő. „A hím és nőstény egerek érzelmi síkon erősen különböznek” – vonta le a következtetést Dr. Wang a Plos One szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.
A kutatásról a New Scientist számolt be, bátrabbaknak a teljes tanulmányt ajánljuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!