Feltalálták vagy felfedezték a matematikát?

2008.04.27. 12:03
98 hozzászólás
A European Mathematical Society Newsletter júniusi számának központi kérdéséről a Science Newsból értesültünk. Vajon felfedezték, vagy feltalálták a matematika szabályait és összefüggéseit?
 
Hogy mi a különbség? Felfedezni olyan dolgot lehet, ami már azelőtt is létezett, feltalálni meg olyat, ami nem: Amerikát felfedezték, a telefont feltalálták. Na de mi a helyzet a matematika absztrakt világával? Vajon az létezett, mielőtt az első ember elkezdett azon töprengeni hogy mennyi kettő meg kettő? Volt-e Pitagorasz-tétel, mielőtt Pitagorasz kitalálta volna?
 
A filozófusok bő két évezrede a felfedezni-verzió mellett vannak, Platón nyomán, azonban a modern matematikusok most fellázadtak ez ellen Brian Davies (a londoni Kings College professzora) gyújtó hangú “Pusztuljon a platonizmus” című cikke mögé felsorakozva. A matematika az emberi kultúra alkotása, mint a zene, a pénz vagy a törvénykezés, így nyilván csak feltalálni lehetett, nem felfedezni – támogatja kollégáját a University of New Mexico professzora, Reuben Hersh.
 
Foglaljunk mi is állást a vitában!