Feltalálták vagy felfedezték a matematikát?

2008.04.27. 12:03
98 hozzászólás
A European Mathematical Society Newsletter júniusi számának központi kérdéséről a Science Newsból értesültünk. Vajon felfedezték, vagy feltalálták a matematika szabályait és összefüggéseit?
 
Hogy mi a különbség? Felfedezni olyan dolgot lehet, ami már azelőtt is létezett, feltalálni meg olyat, ami nem: Amerikát felfedezték, a telefont feltalálták. Na de mi a helyzet a matematika absztrakt világával? Vajon az létezett, mielőtt az első ember elkezdett azon töprengeni hogy mennyi kettő meg kettő? Volt-e Pitagorasz-tétel, mielőtt Pitagorasz kitalálta volna?
 
A filozófusok bő két évezrede a felfedezni-verzió mellett vannak, Platón nyomán, azonban a modern matematikusok most fellázadtak ez ellen Brian Davies (a londoni Kings College professzora) gyújtó hangú “Pusztuljon a platonizmus” című cikke mögé felsorakozva. A matematika az emberi kultúra alkotása, mint a zene, a pénz vagy a törvénykezés, így nyilván csak feltalálni lehetett, nem felfedezni – támogatja kollégáját a University of New Mexico professzora, Reuben Hersh.
 
Foglaljunk mi is állást a vitában!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?