Az abszintban csak alkohol van

2008.04.30. 11:25
126 hozzászólás
Német kutatók a XX.század elejének betiltott italát, az abszintot vizsgálták meg tudományos módszerekkel, hogy kiderítsék, mitől lett az a kor művészeinek kedvenc drogja.
 
A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban publikált tanulmányukban arra jutottak, hogy a hírhedt Zöld Tündér csupán legenda, az abszint hatását nem hallucinogén anyag, hanem a brutális, 70 százalék körüli alkoholtartalma adta.
 
Az abszint fehér ürömből (és a kesernyés ízét adó ánizsból) készül, ami a tujon nevű hallucinogén hatású anyagot tartalmazza. A kutatók a betiltás előtti időkben palackozott, 13 különböző helyről származó, több mint száz éves üvegek tartalmát elemezték kémiailag, és a XIX-XX. század fordulójáról származó abszintban literenként átlagosan 20-25 milligram tujont találtak. Ez nem több mint amennyit a kilencvenes évek óta a kereskedelmi forgalomban újra kapható abszintok számára engedélyez az EU szabályzata. A korabeli beszámolókban leírt hatásokhoz ennek több mint a tízszeresére lenne szükség. Az elemzés azt is kizárta, hogy a hatóanyag egyszerűen lebomlott volna az eltelt évszázad alatt.
 
Az abszintfüggők (közéjük sorolja a történelem Baudelaire-t, Verlaine-t, Rimbaud-t, van Gogh-ot, és Oscar Wilde-ot is) tehát a kutatás szerint valójában csak alkoholisták voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?