Rovarokat fogunk enni
Az élelmiszerhiány miatt az emberiség a jövőben várhatóan rovarokkal fog táplálkozni, így jó, ha az emberek elkezdenek barátkozni a gondolattal - véli Marie Borkovcová, a brnói Mendel Mező- és Erdőgazdasági Egyetem Zoológiai Intézetének munkatársa.
"A rovarok rendszeresen előfordulnak majd az étrendünkben, még a Cseh Köztársaságban is" - mondta a cseh kutatónő.
Dalibor Povolny entomológus 2002 óta oktatja a csehországi egyetemen a rovarokat mint táplálékot, beleértve az ízüket is. Povolny és követői egyes, Csehországban általánosan előforduló rovarok tápértékét is elemzik.
A cél, hogy a rovarevésnek is olyan stabil tudományos alapja legyen, mint az állatok fogyasztásának - mondta Borkovcová.
A zoológusnő a családjának is feltálal ehető rovarokat. "Havonta többször is van ízeltlábú az asztalon" - mondta el a lánya, aki legjobban a karamellizált tücsköt kedveli. Borkovcová szerint a rovaroknak más ízük van, mint amihez az emberek hozzászoktak.
Az őskorban és a törzsi kultúrákban mindennapos volt a rovarevés, sőt Mexikóban és Délkelet-Ázsiában ma is dívik. Még egy 1920-ban kiadott csehországi szakácskönyvben is szerepel egy cserebogárleves-recept.
A rovarok jó aminósav-, ásvány- és zsírforrások, így kedvező hatással vannak a szervezetre, kitinjük pedig kiváló rostpótló - mondta Borkovcová. A tudósok szerint mintegy 1800 rovarfaj ehető, többnyire kukac és báb formájában.
A brnói Noé bárkája étterem munkatársa, Petr Ocknecht elmondta: a menüjükön cserebogár, szöcske és házi lisztbogár is szerepel. A sáska, a méhlárva és a hangya szintén ehető.
Az emberek a szabadban nem gyűjthetnek csak úgy rovarokat, mivel sokféle fajuk védett vagy mérgező. A táplálkozásra alkalmas rovarokat megfelelő egészségügyi előírások mellett zárt térben nevelik. (MTI)
"A rovarok rendszeresen előfordulnak majd az étrendünkben, még a Cseh Köztársaságban is" - mondta a cseh kutatónő.
Dalibor Povolny entomológus 2002 óta oktatja a csehországi egyetemen a rovarokat mint táplálékot, beleértve az ízüket is. Povolny és követői egyes, Csehországban általánosan előforduló rovarok tápértékét is elemzik.
A cél, hogy a rovarevésnek is olyan stabil tudományos alapja legyen, mint az állatok fogyasztásának - mondta Borkovcová.
A zoológusnő a családjának is feltálal ehető rovarokat. "Havonta többször is van ízeltlábú az asztalon" - mondta el a lánya, aki legjobban a karamellizált tücsköt kedveli. Borkovcová szerint a rovaroknak más ízük van, mint amihez az emberek hozzászoktak.
Az őskorban és a törzsi kultúrákban mindennapos volt a rovarevés, sőt Mexikóban és Délkelet-Ázsiában ma is dívik. Még egy 1920-ban kiadott csehországi szakácskönyvben is szerepel egy cserebogárleves-recept.
A rovarok jó aminósav-, ásvány- és zsírforrások, így kedvező hatással vannak a szervezetre, kitinjük pedig kiváló rostpótló - mondta Borkovcová. A tudósok szerint mintegy 1800 rovarfaj ehető, többnyire kukac és báb formájában.
A brnói Noé bárkája étterem munkatársa, Petr Ocknecht elmondta: a menüjükön cserebogár, szöcske és házi lisztbogár is szerepel. A sáska, a méhlárva és a hangya szintén ehető.
Az emberek a szabadban nem gyűjthetnek csak úgy rovarokat, mivel sokféle fajuk védett vagy mérgező. A táplálkozásra alkalmas rovarokat megfelelő egészségügyi előírások mellett zárt térben nevelik. (MTI)
Rovataink a Facebookon