Nem árt a gyerekeknek az agresszív videojáték

2008.05.15. 14:14
43 hozzászólás

A Harvard egyetem kutatói négy éven át tartó, összesen 1,5 millió dollárt felemésztő kísérletsorozat tanulságát írták meg Grand Theft Childhood című könyvükben, aminek eredménye már az alcímből - „A meglepő igazság az erőszakos videojátékokról” - sejthető.

A két pszichológus 2004 óta 1200 gyereket vizsgált meg, akik különféle videojátékokkal foglalkoztak, az abszolút erőszakmentes Simstől a bűnözőszimulátornak kikiáltott Grand Theft Autóig. Arra a következtetésre jutottak, hogy a játékok stresszlevezető funkciót nyújtanak a gyerekeknek, és nem növelik bennük a feszültséget, vagy az erőszakra való hajlamot. Az pedig, amikor több órányi videojáték után a gyerekek a normál játékban utánozzák a videojátékban látott mozdulatokat, semmiben nem különbözik attól, amikor egy akciófilm jeleneteit játsszák újra, és teljesen ártalmatlan jelenség.

Az erőszakos videojátékokkal játszó fiúk 51 százaléka keveredett verekedésbe a vizsgált időszakban, míg a nem erőszakos játékokkal foglalkozóknál ez az arány 28 százalék volt (lányoknál ugyanezek a számok 40 és 14 százalék). A kutatók szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy az erőszakos játék hatására verekedtek a gyerekek a való életben is: az ok-okozati összefüggés éppen fordított, az agresszióra hajlamosabb gyerekek választják inkább az erőszakos videojátékokat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft