Minél hangosabb a zene, annál gyorsabban iszunk
A The Times számolt be arról a francia kutatásról, ami egy szórakozóhelyen a zene hangereje, és a vendégek alkoholfogyasztása között keresett kapcsolatot.
A kísérletet Nicolas Guéguen professzor, a Université de Bretagne-Sud egyetem kutatója vezette. Két bárban manipulálták a zenét a normál, 72 decibeles, és a hangosnak számító 88 decibeles szint között, és azt figyelték, hogyan változik a vendégek fogyasztása. Arra jutottak, hogy a hangosabb zene hatására a vendégek gyorsabban itták meg az italaikat. Hasonlóképpen a gyorsabb ritmusú, pörgősebb zenék is felgyorsították a fogyasztást.
A gyorsabb ivás nem jelentett minden esetben több fogyasztást is; Guéguen professzor szerint a jelenség hátterében az is állhat, hogy a túl hangos zenét a vendégek kényelmetlennek találják, ezért gyorsan megisszák, amit már megrendeltek, és hazamennek.
Rovataink a Facebookon