Videojátéktól lesz jobb matekos a gyerek

2008.09.26. 12:59
4 hozzászólás

A BBC számolt be a skót Learning and Teaching Scotland szervezet és a Dundee-i egyetem közös kutatásáról, ami azt vizsgálta, hogyan hat a gyerekek tanulmányi teljesítményére a videojáték. A kísérletben 32 skót általános iskola összesen 600 diákja vett részt, akiket két csoportra osztottak: az egyikbe tartozók minden reggel, az első tanítási óra előtt 20 percet játszhattak egy Nintendo DS-es játékkal.

A kísérlet kilenc héten át tartott, és a diákok eredményeit rendszeres matematikatesztekkel mérték. A kísérlet végén kiderült, hogy a reggel játékkal bemelegítő diákok teszteredményei egyre jobban megelőzték a többiekét, az átlagos különbség a végére már 50 százalék volt a két csoport között. A tesztre fordított időben is sokat fejlődtek a videojátékosok, öt percet javult az átlagos idejük a kísérletsorozat végére. A játékosokon belül a tudósok nem vettek észre jelentős különbséget a fiúk és lányok eredményeinek javulása között, vagyis a játék mindkét nemre hasonló mértékben hatott.

És most jöjjön a csavar, ami az egész hír jellegzetes brittudósok-ízét megadja: a kísérlethez használt játék a Brain Age volt, ami egy logikai és matematikai feladványokból álló minijáték-gyűjtemény. A kutatóknak tehát arra sikerült tudományos bizonyítékot találni, hogy aki a szabadidejében matekozik, az elsőbb-utóbb jobb matekos lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!