Vérnyomást szabályoz a fing szagát adó vegyület
A LiveScience tudományos portál számol be a Johns Hopkins egyetem kutatóinak tanulmányáról, akik egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a szellentés kellemetlen szagát adó hidrogénszulfid a szervezetben a magas vérnyomás kialakulása ellen dolgozik. A hidrogénszulfidot a bélrendszerünkben élő baktériumok termelik, és a jellemzően az étellel az emésztőrendszerünkbe került levegővel együtt távozik.
A kísérletek azt mutatták, hogy a vegyületet valójában a keringési rendszerünk maga is termeli, és az a funkciója, hogy ellazítja a vérereket, a magas vérnyomás káros hatását ellensúlyozva, és emellett van vérnyomás-szabályozó hatása is. A felfedezés a tudósok szerint új típusú gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet magas vérnyomás a cukorbetegség ellen. Egy másik kutatás szerint az ember szervezetéből átlagosan napi 1,9 liternyi gáz távozik szellentés formájában.
Rovataink a Facebookon