Tejivással a tejallergia ellen
Tejallergiás gyerekekkel egyre nagyobb adag tejport etettek amerikai kutatók, és úgy találták, hogy idővel csökkent a tejre adott túlérzékenységi reakciójuk, sőt néhány gyereknél tökéletesen eltűnt a tejallergia.
A tejallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, de nem tévesztendő össze a betegségnek nem tekinthető laktózintoleranciával, amelyet a gyomor tejcukorbontó enzimjének hiánya okoz. A tejallergiások a tej fehérjéire (laktalbumin vagy kazein) adnak heves immunválaszt, és bármilyen kis mennyiség a tünetek megjelenését okozhatja. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és a Duke Egyetem kutatói 19 súlyos mértékben tejallergiás gyereket vizsgáltak, akik életkora hat és tizenhét év között volt. Közülük 12-en négy hónapon át egyre nagyobb dózisban tejport kaptak, míg heten a tejporhoz küllemben és ízben is nagyon hasonló port kaptak.
A kísérlet elején a gyerekek átlagosan egy teáskanálnyi tejpornak csupán a negyedét tolerálták. A négy hónap elteltével Robert Wood és társai megállapították, hogy azoknál, akiket egyre nagyobb dózisú tejfehérjéhez szoktattak, sokszorosára nőtt az allergia küszöbértéke, míg a többieknél változatlan maradt. (MTI)
Rovataink a Facebookon