Létezik a hajvakság

2009.03.10. 14:24 Módosítva: 2009-03-10 14:25:41
12 hozzászólás

Negyven éve ismert a tudomány előtt a prozopagnózia nevű agyi rendellenesség, ami azzal jár, hogy a beteg képtelen az arcok felismerésére vagy megjegyzésére.

Dr. Brad Duchaine, a londoni University College idegkutatója az MIT egyetemen tartott előadásán arról beszélt, hogy a tünetegyüttesnek minden bizonnyal létezik egy másik válfaja, a hajvakság, amikor az ember a hajviseleteket nem tudja felismerni.

A kísérletben részt vevő 70 önkéntesnek fotókat mutattak, amiket meg kellett jegyezniük, majd egy újabb adag kép közül kiválasztani azokat az arcokat, illetve azokat a hajviseleteket, amiket már láttak az első menetben. Később megismételték a kísérletet, de ezúttal fejjel lefelé fordított arcképekkel. Az arcok felismerésének hatékonysága 25 százalékkal romlott, míg a hajviseleteké 15-18 százalékkal.

Duchaine ezzel azt bizonyította, hogy az agyunk a képfeldolgozás során a hajviseletet külön kezeli az arctól (erre utal az is, hogy a prozopagnóziában szenvedők általában a frizuráról jegyzik meg az embereket, mivel arcról nem tudják), és így az arc, illetve a haj felismerésének hiánya két különböző agyi rendellenességre utal.