Akinek magas az IQ-ja, tovább él

2009.03.16. 15:54
34 hozzászólás

Az MRC Social and Public Health Sciences Unit alapítvány skót kutatói Dr. David Batty vezetésével egy nagyszabású kutatásban arra keresték a választ, milyen összefüggés van az emberek intelligenciája, és a várható életkoruk között. A statisztikához a svéd hadsereg adatbázisát használták, ami egymillió, 18 év feletti férfi adatait tartalmazta.

Arra jutottak, hogy a magasabb intelligenciahányados egyértelmű összefüggésben áll a hosszabb élettel. A magasabb IQ-t produkálók között jelentősen alacsonyabb volt a baleseti, illetve szívinfarktus okozta halál, és az öngyilkosság.

Dr. Batty azzal magyarázza a jelenséget, hogy az intelligensebb, jellemzően magasabban képzett emberek általában az átlagnál jobb körülmények között élnek, egészségesebben táplálkoznak, és ritkábbak közöttük az olyan, a várható életkort súlyosan csökkentő szenvedélybetegségek, mint az alkoholizmus vagy a dohányzás

Ugyanezt az eredményt hozta egy 4000 amerikai katona adataira alapozó másik kutatás is. Tanulságként a tudósok annyit mondtak el a Science Dailynek, hogy az egészséges táplálkozásról, az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyeiről szóló társadalmi üzenetek túl bonyolultan vannak megfogalmazva, és a kevésbé intelligens emberek számára nem egyértelmű, hogy mennyire fontos lenne például leszokniuk a dohányzásról.