A lányos apák baloldali érzelműek

2009.05.26. 13:30 Módosítva: 2009.05.26. 13:31

Összefüggést mutattak ki brit közgazdászok a háztartásokban élő lány-, és fiúgyermekek száma és a családfő politikai beállítottsága között. Andrew Oswald, a Warwick Egyetem professzora Nattavudh Powdthavee, a York Egyetem munkatársa megállapította, hogy a lánygyermekek hatására az emberek inkább a baloldal, a fiúk hatására inkább a jobboldal politikai nézetei felé hajlanak.

Az angol háztartások adatainak elemzése alapján kimutatták, hogy a három fiúgyermeket és egyetlen lányt sem nevelő szülők 67 százaléka a Munkáspártra, vagy a Liberális Demokrata Pártra szavazott. Ugyanez az arányszám viszont 77 százalékra növekedett a három lányt, ám egyetlen fiút sem nevelő háztartások esetében. Hasonló eredményekre jutottak a két- illetve négy gyermekes családoknál is.

A lányok léte arra készteti az apákat, hogy politikai álláspontjuk fokozatosan elmozduljon és elkezdjenek rokonszenvezni az olyan női vágyakkal, mint a nagyobb ráfordítás a közjólétére. - idézte Oswald professzort a The Daily Telegraph brit napilap. Hozzátette: "Ugyanígy válnak a fiús anyák is a férfias szempontok, az alacsonyabb adók és a közjóra való kevesebb ráfordítás szimpatizánsaivá. A politikai hovatartozás nem olyan szabadon válaszható dolog, mint ahogyan azt az emberek gondolják. A gyermekek átformálják az embert."

Arthur Mayne, három fiúgyermekes biológus azonban, a végletekig leegyszerűsítettnek nevezte a megközelítést, és sztereotípiának a felvetést, miszerint a nők politikailag puhányabbak lennének a férfiaknál. "Újabb tanulmányok azt támasztják alá, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező nők, akik valószínűleg domináns, pozitív viselkedésűek, több fiút képesek szülni, mint lányt. Az alacsonyabb tesztoszteronnak rendelkező nők pedig, akiknek jobb az átérző képességük és jobbak abban, hogy meghallgassák a problémákat, hajlamosabbak több lányt a világra hozni" - mondta Mayne. Lehetséges, hogy utóbbiak olyan partnert választanak, akik közelebb állnak az érzékenyebb világszemléletükhöz. Így a már eleve liberálisabb szellemű embereknek több lányuk, a konzervatív beállítottságúaknak pedig több fiúk lesz - magyarázta a biológus.k  • Hírek
  • Hírek