Kémikusok megfejtették, miért ízlik a sör
Német élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli a sör keserű ízét.
A müncheni Műszaki Egyetem Thomas Hofmann vezette kutatócsoportja annak járt utána, hogyan bontakozik ki a különböző sörök keserű íze erre szakosodott szervünkön. Tizenöt, komlóból és sörből származó kémiai vegyületet vizsgáltak meg, és három olyan receptorra leltek, amelyek a nyelven tapasztalt keserű ízérzetet jelentik az agynak. Az ember összesen 25, keserű ízre érzékeny receptora közül csupán ez a három reagált a komló ízére a laboratóriumi kísérletek során.
További eredmény, hogy a kísérlethez felkért gyakorlott italkóstolók nyelve kevésbé érzékenyen reagált a keserű ízanyagokra, mint a kémcsőben lévő érzékelősejtek. Az ivás során a keserű ízanyagok egy része felszívódik a száj nyálkahártyáján, valamint a nyálban lévő fehérjék semlegesítik őket - magyarázzák a kutatók. Így a szájban csökken a keserű ízanyagok tényleges koncentrációja, talán enélkül nem is ízlene sör.
Rovataink a Facebookon