Nem fáj annyira, ha káromkodunk

2009.07.13. 10:50 Módosítva: 2009.07.13. 10:52
10 hozzászólás
Csökkentheti és tovább elviselhetővé teheti a fizikai fájdalom érzetét, ha káromkodással engedi ki a gőzt az érintett - állapították meg a Keele-i Egyetem kutatói.

Richard Stephens kutatásvezető úgy véli, a NeuroReport című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk magyarázatot ad rá, miért olyan elterjedt a káromkodás mindenütt a világon - írják a brit Telegraph vasárnapi számában. A pszichológus szerint a szitkozódás azért alakult ki, hogy emelje az agresszió szintjét és csökkentse a fájdalmat, így korai elődünk gyorsabban elszaladhatott vagy erőteljesebben küzdhetett, ha megtámadták.

A kutatók 64 önkéntes egyetemistát kértek fel egy tesztre, amelyben kezüket olyan sokáig kellett jeges vízben tartaniuk, ameddig csak bírták, miközben tetszésük szerint szitkozódhattak. Ezután úgy ismételték meg a vizsgálatot, hogy miközben a résztvevők eltűrték a fájdalmat, csak nem durva szavakat ejthettek ki, melyeket például egy asztal leírásánál használnának.

Azok az önkéntesek, akik káromkodtak, átlagosan negyven másodperccel tovább tartották kezüket a jeges vízben. Amikor értékelniük kellett fájdalmuk mértékét, ugyanez a csoport kisebb fájdalomról számolt be. A kutatók a tesztalanyok szívritmusát is mérték: káromkodás közben jobban emelkedett. Stephens elmondta, hogy saját élményei indították a kutatás elvégzésére. „Amikor a feleségem a lányunkat szülte, szükségét érezte a durva szavaknak, de nem győzött elnézést kérni utána. A szülésznő ekkor elmondta, hogy hozzászoktak a szülőszobában az effajta beszédhez. Ez elgondolkodtatott” – fogalmazott a tudós.