A sör véd a csontritkulás ellen
A rendszeres sörivás a csontritkulás kialakulása ellen hat, bizonyították be spanyol kutatók a Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányukban. A tudósok 1700 középkorú nőt kérdeztek ki a sörivási szokásaikról, majd ultrahangos felvételeket készítettek kezeikről. A csontritkulás a menopauza után levő nőknél alakul ki leggyakrabban, és a kézfejben levő csontokon lehet először észrevenni a tüneteket, ezért alakították így ki a tesztcsoportot. A statisztika azt mutatta, hogy azoknak az alanyoknál, akik napi átlagban fél liter sört fogyasztottak, látványosan erősebbek voltak a csontjaik, mint akik egyáltalán nem ittak. Viszont a fél liternél többet fogyasztóknál nem mutatkozott további javulás a csontszerkezetben, vagyis már aránylag kis mennyiségű sör is kifejti a csontvédő hatást.
A kutatók szerint a sörben található nagy mennyiségű szilícium (ami a csontok egyik alapvető építőanyaga), illetve fitoösztrogén vegyületek (növényi eredetű ösztrogének) segítenek a csontokat egészségesen tartani, és megelőzni az oszteoporózist, amikor a csontok szerkezete egyre ritkább lesz, így kisebb külső behatásra is eltörnek. A spanyol kutatók szerint a sör a tipikus nyugati étrendben az egyik legfontosabb szilíciumforrás, és már kis mennyislgben is nagy segítséget nyújthat csontjaink egészségének megvédésében.
Rovataink a Facebookon