Már az ókori egyiptomiak is szenvedtek érelmeszesedésben

2009.11.18. 14:01 Módosítva: 2009-11-18 14:01:08
4 hozzászólás
A szívrohamot vagy agyvérzést kiváltó érelmeszesedés nem modern jelenség, szenvedtek benne már háromezer évvel ezelőtt az ókori egyiptomi uralkodó osztály tagjai is, derítették ki amerikai és egyiptomi szívgyógyászok.

Gregory Thomas, a Kaliforniai Egyetem kardiológiaprofesszora vezetésével egyiptológusok bevonásával húsz múmiát vizsgáltak meg a kairói Egyiptom-múzeumból.

Szerveket kerestek

A múmiák teljes testéről CT rétegröntgen-felvételeket készítettek, elsősorban a szív- és érrendszerre összpontosítva. A húszból tizenhat múmiánál tudták megkülönböztetni a szívet és az ereket. A tizenhatból kilencnél voltak jelei az érelmeszesedésnek. Egyes múmiáknál hat elmeszesedett érszakaszt is találtak.

A csontok elemzéséből megállapították, hogy a fáraók hány éves korukban haltak meg. A 45 év felett elhunytaknál nyolc közül hétnek volt érelmeszesedése, a 45 év alattiaknál nyolcból csak kettőnek. Az éremeszesedés a nőknél és férfiaknál egyaránt előfordult.

Az ismert személyazonosságú múmiák többsége a felső társadalmi osztályokhoz tartozott, sokuk a fáraók udvartartásában dolgozott. Az egyéni táplálkozási szokásokat persze nem lehet már kideríteni, de azt tudni, hogy a szarvasmarhafélék, a kacsa és liba fogyasztása általános volt.

Több tényező

"Nem tudjuk, hogy bármelyik múmia halálát is az érelmeszesedés okozta-e, de azt meg tudjuk erősíteni, hogy sokuknál jelen volt ez a betegség" – jelentette ki Thomas professzor. Ez az eredmény azt sugallja, hogy a betegség megértéséhez nem csak a modern kockázati tényezőket kell figyelembe venni, tette hozzá a kutató.

A vizsgálatról szóló beszámoló az amerikai orvosszövetség lapjában, a Journal of the American Medical Associationben jelent meg szerdán.