![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Sört főznek a japánok az űrben nőtt árpából
A tokiói központú Sapporo Breweries sörgyár, a japán űrkutatási hivatal, valamint két japán, és egy orosz egyetem biokémikusainak összefogásával elkészült a világ első űrsöre. A Sapporo Space Barley nevű sört kizárólag olyan árpa felhasználásával főzték, aminek a magjai korábban öt hónapot töltöttek a nemzetközi űrállomás fedélzetén, tudományos kísérletek tesztalanyaiként. Azt vizsgálták rajtuk a tudósok, hogyan hat a súlytalanság a növények fejlődésére.
Az űrsör alkoholtartalma 5,5 százalék, és összesen 100 liter készült belőle, ennek nagy részét szintén tudományos kísérletekre fog ják használni, de a nagyközönség is ihat belőle némi szerencsével. A sörgyár összesen hat űrsorkóstoló eseményt tart januárban, amire sorsolás útján lehet bejutni. A szerencsések 10 ezer jenért (kb 20 ezer forint) kóstolhatnak bele az űrsörbe, a bevételt jótékony célra fordítják a szervezők.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Rovataink a Facebookon