A hosszú élet titka az A betűvel kezdődő név

2010.01.04. 13:20
41 hozzászólás

Brit és amerikai pszichológusok közös kutatása arra figyelmezteti a szülőket, hogy roppant nagy felelősség a gyermeküknek nevet választani. A detroiti Wayne State University és a manchesteri Metropolitan University kutatói a Death Studies tudományos szakfolyóiratban közölték tanulmányukat, amit több mint tízezer, 1875 és 1930 között született profi sportoló, orvos és jogász halálának időpontja, és a keresztneveik összevetéséből készült statisztikára alapoztak. Az eredmény: az A betűvel kezdődő nevek tulajdonosainak a legjobbak, és a D betűsöknek a legrosszabbak az életkilátásaik.

Mivel a kutatók feltételezése az volt, hogy az angolszász oktatási rendszerben alkalmazott, betűkkel jelzett érdemjegyek állnak az eltérő életkorok mögött, az E-től Z betűig terjedő neveket egy kalap alá vették, és az ő átlagukra tekintettek bázisként. Az ő átlagos élettartamuk 71,3 volt, míg az A betűsöké 73,9, a D betűsöké pedig csak 69,2. A leglátványosabb különbséget a sportolók, azon belül is a kosárlabdázók esetében figyelték meg, ott 9,5 évvel élték túl az A betűsök a D betűsöket.

A kutatók szerint ha a név kezdőbetűje a mi ötös érdemjegyünknek megfelelő A, az tudat alatt önbizalmat ad már gyerekkorban, míg az elégségest jelentő D éppen ellenkezőleg, az önbizalomhiány felé taszítja az arra fogékonyakat már gyerekkorban, ami később alacsonyabb iskolázottsághoz és rosszabb életkörülményekhez vezethet, és ez indokolja az alacsonyabb várható életkort. A kutatók más jeleket is találtak, amik arra mutatnak, hogy a keresztnév befolyásolja az ember életpályáját: a jogászok között például a Lawrence, míg a fogorvosoknál a Dennis keresztnév volt sokkal gyakoribb az átlagnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!