Disznókat robbantottak a brit tudósok

2010.01.26. 20:21
61 hozzászólás
Élő disznókat robbantottak fel Nagy-Britanniában évekkel ezelőtt, hogy terrortámadások emberekre gyakorolt hatását vizsgálják.

Egy titkos angliai katonai kutatólaboratóriumban 18 sertést burkoltak tűzvédelmi takarókba, majd két méterre tőlük robbanóanyagot gyújtottak meg. A kutatók hagyták elvérezni az állatokat, hogy megmérjék, mennyi ideig maradnak életben - idézte fel a történteket a megszerzett dokumentumok alapján a timesonline.co.uk.

A terrorfenyegetések miatt egyre nagyobb problémát jelentenek a robbanások okozta sérülések - indokolták a brit kutatók a kísérlet szükségességét. A Porton Down laboratórium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kísérlettel emberéleteket lehet menteni. Mint hangsúlyozta: elmondások alapján már volt rá példa, hogy a kutatás életek megmentésében segített.

Brit parlamenti képviselők és állatvédő csoportok ugyanakkor megkérdőjelezték az élő állatokkal való kísérletezés létjogosultságát, még annak tudatában is, hogy a sertéseket a robbantást megelőzően elkábították. A kísérlet során egyébként egyik állat sem maradt életben.

Norman Baker demokrata képviselő "felháborítónak és szükségtelennek" nevezte a kísérleteket. Mint kijelentette: "Sajnos, nagyon is ismerjük a terrorizmus hatásait. A sertések felrobbantása nélkül is tökéletesen ki lehet találni mindazt, amit még nem tudtunk erről."

A Porton Down-i laboratóriumot eredetileg vegyi fegyverek kutatására állították fel az első világháború idején. A sertéskísérletekhez olyan különleges fehér disznófajtát használtak fel, amelynek bőre az emberi húshoz hasonlít.

Tiltakoznak az élveboncolás ellenzői

Az Élveboncolás Megszüntetéséért Küzdő Brit Egyesület tudósai kétségbe vonták a tesztek érvényességét. Mint mondták: egy bomba robbanásának elkábított disznókra gyakorolt hatása alapvetően különbözik egy tudatánál lévő emberre gyakorolt hatásától - idézte megállapítást a timesonline.co.uk.

A közelmúltban szintén nagy port vert fel, amikor kiderült, hogy osztrák kutatók élő sertéseket temettek be nagytömegű hóval, majd megfigyelték, hogyan fulladnak és fagynak meg lassan.