A fagyasztott zöldség jobb mint a friss
A brit Institute of Food Research kutatóintézet végzett nagyszabású kutatást a friss és a fagyasztott zöldségekről. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a fagyasztott zöldség sok esetben több tápanyagot tartalmaz, mint a friss. Ennek oka az, hogy a friss valójában sosem igazán friss. Bár a szupermarketekben kapható zöldségek 80 százaléka négy napnál kevesebb ideje lett betakarítva, előfordul, hogy akár két hét is eltelik a zöldség vagy gyümölcs leszedésétől addig, hogy a vásárló végül megegye azt.
A kísérletek szerint 16 nap alatt a zöldségek nagyban veszítenek tápanyagtartalmunkról: a zöldbab például 45 százalékot, a brokkoli 25-öt, a sárgarépa pedig 10-et. A leszedés után azonnal lefagyasztott zöldségnél ez a veszteség nem lép fel, így táplálóbb és egészségesebb lehet, mint a friss – áll a fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó cég, a Birds Eye megbízásából készült tanulmányban.
Rovataink a Facebookon