Megtalálták a másnaposságért felelős molekulát

2010.05.11. 12:18

A University of Southampton egyetem tudósai megtalálták azt a molekulát ami az agyban a másnaposság érzésének kialakulásáért felelős. A neuropeptid, vagyis az idegrendszerben jeleket továbbító molekula okozza azokat a tüneteket, amit akkor érzünk, amikor az agyunk megpróbál megbirkózni az alkohol okozta enyhe mérgezéssel.

A kutatók fonalférgeken vizsgálták az agy reakcióit az alkoholmérgezésre. Ezeket az állatokat gyakran használják kísérletekben, mivel az idegrendszerük, bár roppant egyszerű, alapjaiban mégis hasonlít az emberére.

A kutatók azt találták, hogy a féreg agya (és valószínűleg az emberé is) hosszabb alkoholfogyasztás után hozzászokik egy bizonyos alkoholmérgezettségi szinthez. Aztán ha megszűnik az alkohol utánpótlása, és az elkezd kiürülni a szervezetből, klasszikus elvonási tüneteket produkál: ezt érezzük mi másnaposságnak. Amíg tart ez az állapot, az alkohol kis mértékű pótlása enyhíti a tüneteket (vagyis a reggeli gyógysör módszere tudományosan megalapozott). Viszont ez sajnos erősen növeli a kockázatot az alkoholfüggőség kialakulására, amiben a kutatók szerint a felnőtt népesség 13 százaléka szenved.

A brit kutatók most a neuropeptid pontos működési mechanizmusát próbálják feltérképezni, és reményeik szerint új, hatékony módszereket tudnak majd nyújtani az alkoholizmus kezelésére.  • Tippek
  • Biztosítás