A zsiráfok igenis tudnának úszni

2010.06.02. 16:07
Kanadai és brit tudósok igazolták, hogy a zsiráfok tudnának úszni, ha akarnának. De nem véletlen, hogy nem akarnak: csak kínkeservesen tudnák a felszínen tartani magukat.

Ignobel-esélyes kutatást közölt a Journal of Theoretical Biology című tudományos közlöny: Donald Henderson, a kanadai Royal Tyrell Paleontológiai Múzeum kutatója, és Darren Naish, az angliai Porstmouth egyetemének munkatársa igazolta, hogy a zsiráfok tudnának úszni.

giraffe

A nagy állatok általában jó úszók, de a zsiráf kivétel: senki nem látott még úszó zsiráfot, és több tudós úgy vélekedik, hogy ezek az állatok nem is képesek úszni. A kutatást az indította el, hogy Naish részt vett egy, a zsiráfúszásról szóló online vitában. Mivel Henderson korábbi munkáiban alkalmazott már matematikailag hűen leírt, digitális zsiráfmodelleket, a két tudós összeállt, hogy egyszer s mindenkorra eldöntsék az évszázados talányt – írja a Telegraph.

A részletes modell figyelembe vette egy felnőtt zsiráf alakját, tömegét, méretét, tüdőkapacitását, súlypontját és mozgását. A digitális zsiráfot digitális vízbe helyezve tesztelték, kiszámolva a felhajtóerőt és a zsiráfra ható egyéb erőket. A számítások ellenőrzéséhez egy lómodellt használtak kontrollnak.

A kutatók arra jutottak, hogy egy felnőtt zsiráf 2,8 méternél sekélyebb vízben még tudna gázolni, ennél mélyebb vízben viszont már úsznia kellene. Ez pedig a modell szerint sikerülne neki, bár elég rosszul. Az alakja ugyanis nem éppen úszásra termett: hosszú lábai lehúznák, emiatt a nyakát vízszintesen előre kellene nyújtania, hogy stabilizálja a nyakát, a fejét viszont ki kellene tartania a vízből, hogy kapjon levegőt.

A kényelmetlen póz mellett más nehézségek is adódnának. A lovak ügető mozdulatokkal úsznak a vízben – ahhoz hasonlóan mozognak, ahogy a szárazföldön. A zsiráfok szárazföldi mozgását viszont nem lehetne a vízben elvégezni, mert a zsiráf ügetés közben folyamatosan ingatja a nyakát. Hátrányt jelentene az is, hogy a lóénál 13 százalékkal nagyobb testfelületével nagyobb vízellenállást kellene legyőznie Ráadásul a nagy állatok lassabb izomösszehúzódásokra képesek, ezért már önmagában az is gondot okozna a zsiráfnak, hogy elég gyorsan hajtsa előre magát.

Összefoglalva, a zsiráfok tudnának úszni, de nem véletlen, hogy a szárazföldön maradnak.  • Hírek
  • Hírek