A férfiak olyanok, mint a majmok

2010.06.30. 10:36
21 hozzászólás
A majmok két fajtájának magatartását tükrözi a férfiak viselkedése: ennek megfelelően az agresszív csimpánzokhoz vagy a békeszerető bonobókhoz lehet hasonlítani az erősebb nem képviselőit - állapították meg amerikai kutatók.

A Harvard Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy a férfiak teste éppen úgy reagál a kihívásokra, mint az ember legközelebbi rokonaié, a csimpánzoké vagy a bonobóké. Amíg a domináns szerepre törő férfiak szervezete - akárcsak a csimpánzoké - tesztoszteront termel, ha versenyhelyzetbe kerülnek, addig a visszafogott, metroszexuális férfiak testében a kortizol hormon szintje emelkedik, mint a bonobóknál.

A csimpánzok csoportjait hímek irányítják, kivívott státusuk megtartása a legfontosabb a számukra, a hímek közötti agresszió pedig gyakran végződik halállal.

A bonobóknál viszont mindig egy nőstény a csoport legdominánsabb tagja, az állatok közötti tolerancia pedig sokkal rugalmasabb együttműködést (például élelemelosztást) tesz lehetővé. Ezért gyakran nevezik őket a béke és szeretet majmainak.

A tudósok régóta kutatják, vajon magyarázhatók-e a versenyhelyzetben tanúsított viselkedésbeli eltérések az adott helyzetekben megnyilvánuló fiziológiai válaszokban mutatkozó különbségekkel. A Harvard kutatói ennek tisztázására olyan kísérletet hajtottak végre, amelynek során egy-egy csimpánz- és bonobópár nyálából vettek mintát azelőtt, illetve azután, hogy eléjük tettek egy halom ételt.

Mindét faj hímjénél hormonális változást tapasztaltak az élelem megszerzése miatt kialakult versenyhelyzet hatására, de a bonobókban másféle hormon szintje emelkedett meg, mint a csimpánzokban. Az utóbbiakban a tesztoszterontermelés ugrott meg, amely a versengésre vagy a harcra készíti fel az állatokat. Ezzel szemben a hím bonobókban a kortizolszint nőtt, amit más állatoknál korábban a stresszel és a passzívabb közösségi stratégiákkal hoztak összefüggésbe.

Voltak férfiak, akiknél versenyhelyzetben a kortizolszint növekedését figyelték meg a tudósok. Ugyanakkor az erősen motivált vagy dominanciára törő férfiak esetében a tesztoszteronszint emelkedését tapasztalták. A kutatók szerint ez azt sugallja, hogy ebben a tulajdonságukban a férfiak osztoznak a majomelődökkel.

Bár a versengés előtt egyes férfiak a bonobókra, mások a csimpánzokra hasonlítanak, az csak az emberre jellemző, hogy a versenyben aratott győzelem esetén a férfiak tesztoszteronszintje megugrik, míg ha alulmaradnak, ez csökken. Ezt a jellegzetességet nem észlelték sem a csimpánzoknál, sem a bonobóknál a vetélkedés után.