A nagy madarak nem látják a távvezetékeket

2010.11.07. 10:53

Bizonyos madarak azért repülnek neki az elektromos légvezetékeknek, mert azok sokáig látómezejük holtterében helyezkednek el, derítették ki a Birminghami Egyetem madártani központjának kutatói. Becslések szerint évente több millió madár esik áldozatul magasfeszültségű vezetékeknek világszerte, és a madarak halálozási rátája a vezetékek közelében annak ellenére sem csökkent, hogy az utóbbi években fényvisszaverőkkel és jól látható jelzésekkel próbálják szembetűnőbbé tenni azokat.

A Birminghami Egyetem madártani központjának kutatói az óriástúzokot (Ardeotis kori), a paradicsomdarut (Anthropoides paradisea) és a fehér gólyát (Ciconia ciconia) tanulmányozták közelebbről. A kutatók a Biological Conservation című szaklapban publikálták eredményeiket, miszerint mindhárom faj látóterében jelentős holtterek találhatók. A három madár táplálkozási stratégiája megegyezik: mindegyik a csőr irányát követve vadászik zsákmányára. Ez a technika viszont kiváló látást igényel a csőr végén, ezáltal a látótér leszűkül, a holtterek pedig megnőnek. Amennyiben a madár nem előre néz repülés közben, hanem lefelé, a repülés irányában gyakorlatilag megvakul, magyarázta Graham Martin, a Birminghami Egyetem professzora. A madarak repülés közben gyakran lefelé néznek fajtársakat, fészkelőhelyet vagy táplálkozóterületet keresve. A szűk látótér és a vészesen nagy holttér problémája biztosan érinti az összes daru-, és túzokfajt, és valószínűleg a nagy testű ragadozómadarakat, így a sasokat és keselyűket is, mondta a professzor a BBC-nek.

A brit tudósok új felfedezése a madarászokat és az elektronikai vállalatokat segíthetik abban, hogy minimalizálják az ütközések esélyét. Mivel az említett fajoknál nem ér sokat a vezetékek láthatóbbá tétele, a professzor szerint arra kell megoldást találni, hogyan lehet elcsalni a madarakat a légvezetékektől. A tanulmányozott afrikai madarak közül a paradicsomdaru a legveszélyeztetettebb az IUCN Vörös Könyve alapján: a természetvédők szerint pedig a magasfeszültségű vezetékek okolhatók elsősorban az állománycsökkenéséért. Hazánkban az érintett fajok közül a fokozottan védett túzok legsérülékenyebb, állománya európai szinten is jelentős. Hazánk kivételével csupán Spanyolországban és Oroszországban található jelentősebb populációja.  • Hírek
  • Árfolyam