Ha rövid a mutatóujja, nagyobb a prosztatarák kockázatázata

2010.12.02. 11:31
54 hozzászólás
A brit rákkutató intézet munkatársai egy 15 éven át tartó kutatás keretében 1500 prosztatarákos, és 3000 egészséges férfit vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy akiknek a mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjnál, jelentősen csökken a prosztatarák kialakulásának veszélye.

A teljes csoportban 33 százalékkal kisebb kockázatot regisztráltak a hosszú mutatóujjúaknál a rákra, és ez az esély megnövekedett a 60 év alattiaknál, és egyre jelentősebb volt, minél fiatalabb tesztalanyokat vizsgáltak.

A két ujj hossza közti különbség a születés előtt alakul ki, és ugyanazok a gének szabályozzák, amelyek a nemi hormonok szintjét a magzatban. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a magasabb tesztoszteronszint növeli a prosztatarák kockázatát.

A kutatók szerint a felfedezés egy nagyon egyszerű, mégis hatékony módszert nyújt arra, hogy megállapítsák, kinek érdemes rákszűrésre elmennie, főleg ha olyan közismert kockázati tényezőket is figyelembe vesznek mellé, mint a betegség előfordulása a családban.