Aki gyorsabban gyalogol, tovább él

2011.01.06. 10:26
30 hozzászólás
Összesen 34500 emberrel végzett kilenc kísérletsorozat adatait elemezte ki a University of Pittsburgh egyetem orvosainak csoportja, és azt a tanulságot vonták le, hogy az emberek természetes járási sebessége megbízhatóan jelzi az életkilátásaikat.

Az eredmények szerint akinek a normál járási sebessége 1 m/s (3,6 km/óra) felett van, azok tovább élnek, mint akik átlagos (ami 0,8 m/s), vagy az alatti sebességgel sétálnak.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az ok-okozati összefüggés egyirányú, tehát hiába erőlteti valaki, hogy gyorsabban gyalogoljon, attól még nem fog tovább élni. A természetes tempójú gyaloglás sebessége egyszerűen egy hatékony és aránylag pontos kijelzője az ember általános egészségi állapotának, ami pedig szoros összefüggésben áll a várható élettartammal – magyarázta az MSNBC-nek a kutatás vezetője, Dr. Stephanie Studenski.

Érdekes, hogy az átlagos járási sebesség (amit egy négy méteres távon mértek a kísérletekben) a 75 év feletti korosztály kivételével minden korcsoportban és mindkét nemnél ugyanúgy 0,8 m/s körüli értéknek adódott. A kutatásról szóló tanulmány a Journal of the American Medical Association szaklapban jelent meg.