Két hétig tart a nyaralás hatása

2011.08.02. 15:44
8 hozzászólás

A nyaralás jótékony hatása egészségi állapotunkra a hazatérést követően két hét alatt elpárolog - vélik holland pszichológusok. Kutatásukban úgy találták, a visszatérő dolgozók boldogabbak, egészségesebbek és több az energiájuk, sőt még a problémamegoldó képességük is jobb. A javulás azonban nem tart sokáig, már az első munkahéten halványulni kezd, két hét elteltével pedig ugyanolyan fáradtak az emberek, mint az üdülés előtt.

A kutatók szerint a megoldás az lenne, ha gyakrabban mennének szabadságra a dolgozók, bár az ötlet vélhetően nem lesz népszerű a munkaadók körében. Bár a jótékony hatás gyorsan elhalványul, az valószínűleg problémás lenne, ha valaki nem menne szabadságra, mert a terhek idővel felhalmozódnak - magyarázta Jessica de Bloom, a hollandiai Radboud Egyetem egészségpszichológusa.

A felmérésbe 96 holland dolgozót vontak be, akiknek állapotát két héttel szabadságuk előtt, közben, majd a munkába való visszatérést követően több héten át követték nyomon. Egy korábbi kutatás - amely 131 német tanárnál mérte fel a húsvéti két hetes szünet hatását - úgy találta, hogy a pihenés előnyös hatásai körülbelül egy hónap alatt szűntek meg.

Simon Kemp, az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatója 49 embert kérdezett ki nyaralási tapasztalatairól. Ennek alapján megállapította, hogy az üdülés legemlékezetesebb és legszokatlanabb 24 órája határozta meg az általános hangulatot, amely megmaradt a vakációról. Kemp szerint ezért nem az a fontos, hogy hosszú legyen az üdülés, sőt nem szükséges arra sem törekedni, hogy zsúfolva legyen programokkal.

Azt is több felmérés igazolta, hogy a visszaemlékezések sokszor megszépítik a valós történéseket, mert az apróbb kellemetlenségeket nem tartják meg emlékeik közt az emberek. Amikor az Aalborg Egyetem kutatói 26 dán és német családot kérdeztek ki arról, hogy melyik volt utazásuk kedvenc része, leggyakrabban azt a választ kapták szülőktől és gyerekektől egyaránt, hogy a közös fagyizást élvezték leginkább.