Az intuitív gondolkodók vallásosabbak

2012.04.27. 17:54
23 hozzászólás

Egy, a British Columbia-i Egyetemen végzett kísérlet során hatszázötven, az Egyesült Államokból és Kanadából származó önkéntest vizsgáltak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miért különbözik az emberek vallásosságának mértéke, úgy vélték, hogy a személyes spirituális élményt számos komplex összetevő befolyásolhatja. Will Gervais, az egyetem pszichológia tanszékének diákja, a kísérlettel kapcsolatos tanulmány egyik szerzője szerint a hit mértéke az analitikus gondolkodásért felelős kognitív rendszer működésétől függ.

A kutatók az önkéntesek problémamegoldó készségét vizsgálták. A jelentkezők vizuális készségeit és logikai gondolkodását is tesztelték, de nehezen olvasható betűtípussal nyomtatott kérdőívet is ki kellett tölteniük. Az eredmények kiértékelésénél a kutatók megállapították, hogy a mélyen vallásos önkéntesek rosszabbul teljesítettek azokon a teszteken, ahol analitikus gondolkodásra volt szükség.

Minden napra egy kérdés

Hogy érzékeltessük a módszertan sajátosságát, idéznénk egy kérdést, amelyre az önkénteseknek válaszolniuk kellett; ilyen és ehhez hasonló kérdések alapján döntötték el, hogy ki minősül intuitív, és ki analitikus gondolkodónak.

„Ha egy baseballütő és egy labda 110 dollárba kerül, és az ütő 100 dollárral drágább, mint a labda, mennyibe kerül a labda?”

Aki a kérdésre azt válaszolta, hogy a labda 10 dollárba kerül, az intuitív gondolkodónak minősült, tehát hajlamosabb a vallásos hitre. Volt, aki azt válaszolta, hogy a labda ára 5 dollár. A kutatók szerint ez annak a jele, hogy az illető analitikus módon próbálta megközelíteni a kérdést, ahelyett, hogy zsigerből válaszolt volna.

Gervais szerint a kutatási eredmények egy régóta működő pszichológiai modellen alapulnak, amely szerint két különálló, de mégis összefüggő kognitív rendszer dolgozza fel az információkat. Az intuitív rendszer gyors és hatékony eredményekre törekszik, miközben megoldást keres, az analitikus rendszer ezzel szemben ésszerűbb megközelítésre törekszik.

A kiértékelésnél korábbi kutatási eredményeket is felhasználtak. A kutatók ezekre is alapozva állítják, hogy a vallásos hit és az intuitív gondolkodás között szoros összefüggés lehet. Azt is megállapították, hogy az analitikus kognitív rendszer a mélyen vallásos hitért felelős intuitív kontrollt is felbillentheti, még akkor is, ha ez a hatás sok esetben csupán átmeneti.