A vörös rúzs több borravalót hoz

2012.05.14. 19:32
0 hozzászólás

A Universite de Bretagne-Sud egyetem francia kutatóinak kísérlete arra mutatott rá, hogy a vörös rúzst viselő pincérnők több borravalót kapnak a férfi vendégektől, mint aki más színűt visel, vagy egyáltalán nem használ rúzst. A szociológusok 450 éttermi fizetést figyeltek meg egy két hónapos periódus alatt, a kísérletben hét pincérnő vett részt.

Az eredmény azt mutatta, hogy vörös rúzzsal az esetek felében járt borravaló a pincérnőnek, míg barna vagy rózsaszín árnyalatot használva, illetve kirúzsozatlanul csak az esetek harmadában. A vörös szín csak férfi vendégeknél hozott változást a fizetésnél, a nőknél változatlan maradt a borravaló gyakorisága.

A kutatók szerint a jelenségnek evolúciós oka van: a vörös színt a megemelkedett ösztrogénszinttel, a termékenységgel és a szexuális izgalommal azonosítja a férfiagy tudat alatt, és ha nem is azonnal utódot nemzeni, de imponálni akar annak a nőnek, akin ezt a színt látja. Az állatvilágban is ismert ez a jelenség, csimpánzoknál és bonobóknál jegyezték fel, hogy a termékenységük csúcspontján a nemi hormonok magas szintje mellett vörösre változik a nőstények arcbőre, ez pedig egyfajta szexuális kezdeményező jel a hímek számára.

A vörös szín tudatalatti hatásáról egyébként már sok mindent kiderítettek a pszichológusok, például azt hogy a sportpályán, vagy akár videojátékokban megfélemlíti az ellenfelet, és hogy a férfiak vonzóbbnak tartják a piros ruhás nőket, és viszont.