A fejfájás orvosainak fáj legtöbbször a fejük

2012.07.31. 12:01
2 hozzászólás

Egy Norvégiában készült tanulmány eredménye szerint a fejfájásokat talán mindenkinél jobban ismerő neurológusok körében a migrén gyakrabban fordul elő, mint azt eddig feltételezték. Az országos felmérésbe bevont 245 neurológus több mint harmada (35 százaléka) válaszolta, hogy életében legalább egyszer volt már migrénes fejfájása, minden negyedik (26 százalékuk) pedig a megelőző évben is élt át migrént, ami kétszerese a norvég átlagnak, és háromszorosa a 11 százalékosra becsült világátlagnak.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miért ennyivel magasabb a migrén aránya a neurológusok között, de a szakemberek szerint az egyik lehetséges válasz az lehet, hogy a hétköznapi emberek nem pontosan ismerik fel a migrén tüneteit, és valójában nagyobb arányban fordul elő náluk is.

Randolph Evans, a houstoni Baylor orvosi egyetem neurológus professzora szerint egy másik magyarázat lehet, hogy az orvosok körében valóban gyakoribb a migrén. 220 neurológus bevonásával készült saját tanulmányában Evans úgy találta, hogy a megkérdezettek felének-háromnegyedének volt valaha életében migrénje. A norvég kutatók tanulmányukat a Headache (Fejfájás) című szakfolyóiratban tették közzé.