Megfejtették a tüsszentés titkát

2012.08.01. 15:59
10 hozzászólás

Egy új tanulmány szerint a tüsszentés az orr természetes újraindulása, és akiknek az orrával van valami gond, például begyulladt, az sokkal gyakrabban tüsszent – legalábbis a FASEB Journalban megjelent tanulmány szerint.

A tudósok most már pontosan tudják, hogy miért tüsszentünk, mit okoz ez és mi történik, ha nem tudunk rendesen tüsszenteni. Az orrunknak is szüksége van újraindításra, ha telítődik – és ez a biológiai újraindulás a tüsszentés, illetve az ezáltal előidézett nagy nyomás. Amikor rendeset tüsszentünk, akkor visszarendezi a természetes állapotába a légutakat, kilöki magából az oda nem illő anyagokat, porszemeket.

Az orrmelléküregek gyulladása nagyon ritkán vezet halálhoz, de nagy hatással van azokra, akik szenvednek tőle, megfázás vagy allergia miatt – magyarázta a kutatás fontosságát Noam A. Cohen, a Pennsylvania Egyetem kutatója. Ha megértjük a folyamatot, akkor könnyebbé tudjuk tenni az allergiás emberek életét.

A kísérletekhez inkubátorban nevelkedett egereket alkalmaztak, akiknél így pontosan lehetett mérni, hogyan tisztul az orrüregük például stimulált tüsszentésnél. A kutatók az ezekre adott biokémiai válaszokat gyűjtötték össze. Később embereken is elvégezték a vizsgálatokat és azt találták, hogy teljesen máshogy reagál a tüsszentésre az, akinek van orrmelléküreg-gyulladása, mint az, akinek nincs ilyen betegsége. A gyulladásos betegek sokkal gyakrabban tüsszentenek, mert nem tudják visszaállítani eredeti állapotukba az orrüregeket. Ha jobban megértik ezt a folyamatot, akkor hatékonyabb gyógyszereket tudnak készíteni a jövőben.