Kasztrálás a hosszú élet titka

2012.09.25. 13:57

A kasztrálás jelentősen meghosszabbíthatja elszenvedőjének élettartamát, akár húsz évvel is – állítják dél-koreai kutatók. Felfedezésük alapjául fél évezrednyi – 1392 és 1910 közötti – feljegyzések szolgáltak a koreai császári udvarban élőkről, nemesekről és eunuchokról egyaránt. Nyolcvanegy eunuch adatait tanulmányozták, és arra jutottak, hogy 14-19 évvel éltek tovább, mint a kasztrálatlan férfiak. Az eunuchok közül három megérte századik életévét: ez a 3,7 százalékos előfordulási gyakoriság 130-szorosa a fejlett országokban jelenleg élő évszázados korúak arányának.

A koreai kutatók megjegyzik, hogy az eunuchok hosszabb élete nem magyarázható csupán a császári palota nyújtotta jóléttel, mivel sokan ugyannyi időt töltöttek annak falain kívül, mint azokon belül. Ráadásul az uralkodók és férfi családtagjaik abnormálisan rövid életűek voltak, általában negyvenes éveik közepén haltak meg.

Az Inha és a Koreai Egyetem tudósai szerint kutatási eredményeik azt sugallják: a férfi nemi hormonok felelősek azért, hogy a férfiak várható élettartama rövidebb, mint a nőké.  • Hírek
  • Árfolyam