A popcorn egy külön illat
A Pittsburgh Egyetem professzora, Jason Castro egy számítógépes eljárással elérte, hogy minden szagot lebonthasson a legalapvetőbb illatig. A PLOS One szaklapban megjelent tanulmányban Castro leírta, hogy 144 illatmintát tesztelt, amik összesen 10 kategóriába sorolhatók. Ezek a következők:
- illatos
- fás-gyantás
- gyümölcsös (nem citrusos)
- vegyszeres
- mentás-borsmentás
- édes
- pattogatott kukoricás
- citromos
- csípős
- bomló
Castro azért hozta létre pont ezt a tíz kategóriát, mert szerinte ezek a fontos jelenségekre, például a veszélyre vagy az ételre utalnak. „Ha ismered ezeket az alapkategóriákat, utána elkezdhetsz gondolkodni a szagok felépítésén. Egyelőre nem oldottuk meg azt a problémát, hogy a szag alapján következtethessünk annak a kémiai összetételére, de remélhetőleg ez is sikerülni fog” – mondta Castro a BBC-nek.
Rovataink a Facebookon